Informasjon

Gastrisk bypass, øk din fysiske aktivitet

Gastrisk bypass-operasjon må følges opp med kostholdsendringer og økt fysisk aktivitet. For å oppnå målet om vektreduksjon holder det ikke bare å spise mindre, du må også være mer fysisk aktiv slik at du forbrenner flere kalorier.

Å endre matvanene er bare en del av dine atferdsendringer. Du må også mosjonere mere.

Alle kaloriene som du får i deg, og som du ikke bruker, lagres i form av fett. Om du skal gå ned i vekt, så må kroppen forbrenne flere kalorier enn dem du får i deg gjennom kosten. Det er mulig gjennom å øke den fysiske aktiviteten og minske kaloriinntaket, noe operasjonen kan hjelpe deg med.

I løpet av de to første årene etter kirurgi kan du håpe på å tape 50-60 prosent av overvekten hvis du følger kostrådene og anbefalingene om økt fysisk aktivitet. Og fortsetter du å følge disse rådene, vil det meste av overvekten forsvinne på lengre sikt.

Begynn langsomt

Begynn langsomt med et aktivitetsprogram som du kan gjøre flere ganger per dag. Ha som mål at du mosjonerer minst 30 minutter per dag. For eksempel trening der du blir moderat andpusten i 3 til 5 minutter, 5-6 ganger per dag. I takt med at du går ned i vekt, blir mosjonen lettere og du kan øke ditt aktivitetsnivå.

Vær mer fysisk aktiv i hverdagen

Øk den fysiske aktiviteten i hverdagen ettersom den hjelper deg å gå ned i vekt.

Tips for en aktiv livsstil:

  • Gå en tur på minst 30 minutter de fleste dagene i uken
  • Bruk trappene i stedet for heisen
  • Om du bare skal et kort stykke, sett igjen bilen hjemme og gå eller sykle
  • Parker bilen lengre bort på parkeringsplassen
  • Følg et balansert kondisjonsprogram
  • Mosjoner sammen med venner

Fysisk aktivitet hjelper på mye

Fysisk aktivitet er bra for både kropp og sjel. Leddene dine blir fastere og smidigere, musklene blir sterkere og forbruker mer energi, lungene tar lettere opp oksygen, sirkulasjonen stimuleres og fordøyelsesorganene fungerer bedre. Fysisk mosjon styrker skjelettet og forsinker aldringsprosessen. Det vekker en følelse av velbehag, du vil føle deg mindre trøtt og svak, mindre stresset og piggere og du får en følelse av kontroll.

Alle disse gunstige effektene av fysisk aktivitet vil motivere deg til å fortsette med din nye livsstil.

Vil du vite mer?

Kilder