Informasjon

Gastrisk bypass - kostråd de første dagene

Etter en gastrisk bypass-operasjon må kosten justeres i flere trinn. Du begynner med flytende kost, går over til moset konsistens, og du kan etter hvert spise små mengder av mange ulike typer sunn, fast mat.

Temaside om Korona

Kostrådene etter gastrisk bypass et utformet for å gi deg en betydelig vektreduksjon. Om du endrer dine matvaner og følger kostrådene, vil vektreduksjonen vedvare.

Etter en gastrisk bypass må kosten justeres i flere trinn. Du begynner med flytende kost, går over til moset konsistens og kan etter hvert spise små mengder av mange ulike typer sunn mat. Størrelsen på porsjonene kommer til å være mye mindre enn de du har spist tidligere. Du vil få råd fra sykehuset om hvor lenge du må stå på de ulike konsistensene.

De første 1-2 døgnene får du ikke spise i det hele tatt for ikke å skade sammensyingen i magesekken. Da får du intravenøs næring.

Generelle kostråd etter operasjonen

Etter gastrisk bypass omfatter kosten mat som er rik på protein og som inneholder få kalorier fra fett og sukker. Siden du spiser små mengder, er det viktig at den maten du velger, er næringsrik. Dessuten behøver du tilskudd på vitaminer og mineraler. Fortsatt har du stor frihet til å velge mat du kan kose deg med, du må bare lære deg ikke å spise for mye og risikere ubehagelige bivirkninger. I festlige lag bør du fokusere på konversasjonen og på muligheten til å slappe av i stedet for å fokusere på maten.

Spis rolig og langsomt. Tygg maten godt. Det kan ta 20-30 minutter å spise et måltid. Du bør ikke drikke til måltidene siden risikoen for overfylning i magesekken da øker. Det er bare gjennom at du tilpasser deg den nye måten å spise på, at du kan overvinne problemene med den lille magesekken uten å plages med "dumping", smerte, kvalme og brekninger.

Dine nye matvaner

Spis bare små mengder. Den lille magesekken rommer bare en liten mengde mat. Slutt å spise så snart du begynner å kjenne deg mett. Om du fortsetter å spise, vil du få ubehag i form av "dumping", smerte, kvalme og eventuelt brekninger.

Tygg grundig og spis langsomt. Sørg for tilstrekkelig tid til måltidet og ta alltid svært små tygg. Se ikke på TV og gå ikke omkring når du spiser, da kan du fort miste kontrollen.

Spis og drikk aldri samtidig. Den lille magesekken rommer ikke både mat og drikke. Derfor skal du drikke mellom måltidene og ikke til måltidene. Dette forhindrer at magesekken overfylles.

Spis 4 til 6 måltider per dag. Om du spiser bare 2-3 måltider per dag er risikoen stor for at du ikke får i deg tilstrekkelig med energi og næring. Ettersom du bare kan spise små mengder samtidig, får du ikke i deg tilstrekkelig med proteiner, mineraler og vitaminer. Om du spiser flere ganger per dag, er det mindre sannsynlig at du blir veldig sulten og glemmer de nye matvanene.

Drikk bare sukkerfrie drikker og unngå kullsyreholdige drikker. Drikker med høyt kaloriinnhold, f.eks. sukkerbrus, og is kan føre til at du ikke går ned i vekt. Kullsyreholdige drikker bør dessuten unngås den første måneden, deretter er det individuelt om du kommer til å tåle slik drikke.

Den første tiden etter operasjonen

Den første tiden like etter operasjonen er magesekkens kapasitet svært begrenset. Det betyr at du kan spise svært lite og at du raskt kommer til å føle deg mett. Om du fortsetter å spise, kommer du til å få symptomer som kvalme, "dumping" og eventuelt brekninger.

Den første tiden etter operasjonen er det vanlig å ha nedsatt eller ingen matlyst. Det tar tid å lære seg den nye måten magen fungerer på. Sult- og metthetsopplevelsene, og smaken, kan ha endret seg. Det er ikke sikkert at du har lyst på de samme tingene etter operasjonen som før. Bruk den første tiden til å etablere gode måltidsvaner og sunne valg av mat. Størrelsen på porsjonene er individuell. Du må lære deg til å kjenne etter signalene på metthet og slutte å spise når du merker dem. Da vil du uten problem kunne fortsette å spise begrensede mengder mat og fortsette å gå ned i vekt.

Det er viktig at du bare spiser myk mat og mat i puréform den første tiden. Sørg for at du spiser tilstrekkelig med protein til hvert måltid.

Trinn 1 - flytende kost

I denne fasen de første dagene etter operasjonen skal du kun spise næringsrik flytende kost med lavt fett- og sukkerinnhold. Til vanlig tar det 1-3 dager å komme opp i et tilstrekkelig væskeinntak slik at du slipper intravenøs væsketilførsel.

Eksempler på flytende kost:

Frokost: 1 dl lettmelk. 1 dl juice (appelsin eller eple).

Mellommåltid: 2 dl proteinrik næringsdrikk.

Lunsj: 1 dl lettmelk først. 1 dl varm suppe.

Mellommåltid: 2 dl juice (appelsin eller eple).

Middag: 1 dl lettmelk først. 1 dl varm suppe.

Kveldsmat: 2 dl lettmelk, ev. 2 dl juice (appelsin eller eple).

I tillegg: Minst 1-3 dl annen energifri drikke som f.eks. vann, kaffe, te, buljong.

Trinn 2 - myk kost

Dersom du tolererer den flytende kosten bra, kan du gå videre og prøve mat med moset eller purékonsistens eller mat med myk konsistens.

Eksempler på mos- eller purékonsistens eller mat med myk konsistens:

Frokost: 1,5 dl lettmelk. 1/2 skive knekkebrød med lettmargarin og mykost eller leverpostei.

Mellommåltid: 2 dl proteinrik næringsdrikk.

Lunsj: 1,5 dl lettmelk først. 1 dl laget mat i mos-/purékonsistens.

Mellommåltid: 2 dl juice (appelsin eller eple) eller moset banan, myk moden kiwi, mellon eller pære.

Middag: 1,5 dl lettmelk først. 1 dl laget mat i mos-/purékonsistens.

Kveldsmat: 2 dl juice (appelsin eller eple) først. 1/2 skive knekkebrød med lettmargarin og mykost eller leverpostei.

I tillegg: Minst 5 dl annen energifri drikke som f.eks. vann, kaffe, te, buljong.

Vil du vite mer?

Kilder