Informasjon

Hypofysesykdommer

Sykdommer i hypofysen er ofte svulstsykdommer. Mange av disse svulstene produserer økte mengder av ett hormon, mens de kan medføre nedsatt produksjon av andre hormoner.

Hopp til innhold

Hva er hypofysen?

Hypofysen (hjernevedhenget) er en hormonproduserende kjertel som er en del av hjernen. Den kalles nedre hjernevedhenget fordi den ligger like under hjernen og er forbundet med hjernen med en kort nervestreng. Kjertelen er liten, den måler ca. 1 cm i diameter, og den veier ca. 5 gram. Kjertelen skiller ut flere typer hormoner som regulerer en lang rekke kroppsfunksjoner, deriblandt en rekke livsviktige funksjoner.

Hormonene som produseres skilles ut i blodet, og bringes rundt til de områdene i kroppen hvor de har sin effekt. Hypofysen fungerer som en "termostat" for de livsviktige funksjonene i skjoldbrukskjertelen og binyrene, den regulerer også funksjonen av våre indre kjønnsorganer (eggstokker og testikler), og er av avgjørende betydning for kroppens vekst og utvikling.

De hormonene som produseres i hypofysen er: veksthormon (GH), tyreoideastimulerende hormon (TSH), adrenokortikotropt hormon (ACTH), luteiniserende hormon (LH), follikkelstimulerende hormon (FSH) og hormonet prolaktin (PRL).