Informasjon

Gastrisk sleeve- fedmeoperasjon

Gastrisk sleeve er en fedmeoperasjon hvor store deler av magesekken fjernes og etterlater en "bananliknende" rørformet magesekk som rommer langt mindre enn før.

Hopp til innhold

Hva er gastrisk sleeve?

Gastrisk sleeve kirurgi gjør magesekken mindre og hjelper folk å gå ned i vekt. Med en mindre magesekk vil du raskere føle deg mett. Du må endre dine matvaner, spise mindre porsjoner og skifte ut noe av maten du spiser for å gå ned i vekt.

Inngrepet kan gjøres som åpen kirurgi, men den langt hyppigste metoden er å gjøre et laparoskopisk inngrep. Det innebærer noen få, små snitt i bukveggen hvorigjennom det føres inn instrumenter og kamera som gir oversikt over inngrepet. Ca. 80% av magesekken fjernes og etterlater en slank, vertikal "pølse" eller rør (et erme = sleeve) på størrelse med en banan. Kirurgiske stifter brukes til å lukke den gjenværende delen av magesekken. Fordi en del av magesekken fjernes, går det ikke an å gjøre om igjen inngrepet.

Operasjonen er noe enklere å utføre enn gastrisk bypass. Faren for å få komplikasjoner etter operasjonen er omtrent like stor som ved gastrisk bypass operasjon når inngrepet utføres av erfarne kirurger.

Inngrepet har tre hovedeffekter:

  1. Det begrenser matinntaket.
  2. Det gjør deg raskere mett.
  3. Det minsker den intense sultfølelsen.

Ekspertene anser sleeve som et forebyggende inngrep for å hindre ytterligere vektøkning. Man kan regne med et vekttap på 50-80% av overvekten i løpet av 1 år etter operasjonen. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok.