Informasjon

Gastrisk sleeve- fedmeoperasjon

Gastrisk sleeve er en fedmeoperasjon hvor store deler av magesekken fjernes og etterlater en "bananliknende" rørformet magesekk som rommer langt mindre enn før.

Hva er gastrisk sleeve?

Gastrisk sleeve kirurgi gjør magesekken mindre og hjelper folk å gå ned i vekt. Med en mindre magesekk vil du raskere føle deg mett. Du må endre dine matvaner, spise mindre porsjoner og skifte ut noe av maten du spiser for å gå ned i vekt.

Inngrepet kan gjøres som åpen kirurgi, men den langt hyppigste metoden er å benytte kikkhullskirurgi. Det innebærer noen få, små snitt i bukveggen hvorigjennom det føres inn instrumenter og kamera som gir oversikt over inngrepet. Cirka 80 prosent av magesekken fjernes og etterlater en slank, vertikal "pølse" eller rør (et erme = sleeve) på størrelse med en banan. Kirurgiske stifter brukes til å lukke den gjenværende delen av magesekken. Fordi en del av magesekken fjernes, går det ikke an å gjøre om igjen inngrepet.

Når magesekken gjøres mindre, skapes det raskt et økt trykk i den gjenværende magesekken når du spiser. Det økte trykket fører til tidlig metthetsfølelse. I tillegg har operasjonen hormonelle effekter som bidrar til at sultfølelsen minsker.

Operasjonen er noe enklere å utføre enn gastrisk bypass. Den er også mer skånsom fordi man ikke kobler om tarmene, og pasienten vil derfor ha en normal tarmfunksjon for opptak av næringsstoffer. Faren for å få komplikasjoner etter operasjonen er omtrent like stor som ved gastrisk bypass operasjon når inngrepet utføres av erfarne kirurger. Etter en fedmeoperasjon følger de som er operert med gastric sleeve og gastric bypass de samme kostrådene, men de sleeveopererte er ikke like følsomme for fett og sukker.

Inngrepet har tre hovedeffekter:

  1. Det begrenser matinntaket.
  2. Det gjør deg raskere mett.
  3. Det minsker den intense sultfølelsen.

Ekspertene anser sleeve som et forebyggende inngrep for å hindre ytterligere vektøkning. Man kan regne med et vekttap på 50-80 prosent av overvekten i løpet av 1 år etter operasjonen. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok. For denne pasientgruppen er ofte gastrisk bypassoperasjon en bedre metode for et varig resultat.

Neste side