Informasjon

Årsaker og disponerende faktorer ved akne

Årsaken til akne er overproduksjon av talg, tilstopning av utførselsgangene til hudens talgkjertler og påvirkning av hudbakterier.

Årsaker

Tre faktorer bidrar til dannelsen av akne:

 • Overproduksjon av talg (sebum)
 • Tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekker
 • Påvirkning av hudbakterier

Akne oppstår når utførselsgangene til hudens talgkjertler plugges igjen med talg og døde hudceller. Talgkjertlene skiller ut et oljeliknende stoff som kalles sebum. Det har som oppgave å smøre hår og hud. Sebum transporteres normalt ut gjennom huden langs roten til et hår. Når kroppen produserer for mye sebum og hudceller, hoper sebum og døde hudceller seg opp i utførselsgangen til talgkjertelen og tetter igjen den ved å danne en myk plugg.

Denne pluggen kan få kjertelveggen til å bule ut og danne en hvit hudorm eller komedon ("whitehead"). Dersom huden er åpen og det kommer luft til, vil pluggen med talg oksideres og forandre farge til svart ("blackhead"). En bakterie som heter cutibacterium acnes bryter ned talget til frie fettsyrer, noe som fører til en betennelsesreaksjon.

Kviser er bukende røde nupper med et hvitt senter som oppstår når blokkerte hudfollikler blir betente eller infiserte. Blokkering og betennelse som oppstår dypt inne i hårfollikelen, gir klumper under hudoverflaten. Andre porer i huden din, som for eksempel åpningene til svettekjertlene, er normalt ikke involvert ved akne.

Vi kjenner ikke til årsakene til den økte produksjonen av sebum som fører til akne. Men en rekke faktorer som hormoner, bakterier, visse medikamenter, arv og stress - kan spille en rolle.

Kostholdets betydning for akne har vært mye diskutert. Flere studier tyder på at inntak av mat og søtsaker som fører til høyt blodsukker, kan øke kviseplagene. Høyt blodsukker stimulerer utskillelsen av det blodsukkerregulerende hormonet insulin og frigjøring av insulinlignende vekstfaktorer (IGF-1). Dette har en direkte effekt på talgkjertlene og stimulerer til økt cellevekst i det ytterste hudlaget. Resultatet blir økt risiko for oppblussing av akne.

Les også: Raske karbohydrater øker risikoen for akne.

Akne skyldes ikke dårlig renhold. Faktisk er det slik at det å skrubbe huden for mye eller rense den med sterke såper eller rensemidler, kan gi irritasjon og forverre akne.

Animasjon av akne, kviser

Disponerende faktorer

Pussfylte hevelser, kviser.
Pussfylte hevelser, kviser.

Hormonendringer i kroppen din kan utløse eller forverre akne. Slike forandringer er vanlige hos:

 • Tenåringer, både gutter og jenter
 • Kvinner og jenter, to til syv dager før menstruasjonsperioden
 • Gravide kvinner
 • Stressede mennesker
 • Personer som bruker visse medikamenter, for eksempel kortison

Andre risikofaktorer inkluderer:

 • Å utsette huden direkte for fete eller oljeaktige stoffer, eller for visse typer kosmetikk
 • At flere i familien plages med eller har vært plaget med akne. Dersom foreldrene dine hadde akne, er det økt sjanse for at du også får akne
 • Gnissing og trykk mot huden fra for eksempel stramme klær, krage eller ryggsekk

Vil du vite mer?