Informasjon, tilstand

Akne - en oversikt

Akne (kviser) er en betennelse i talgkjertler i huden av ukjent årsak. De fleste får milde plager, men noen plages betydelig og trenger behandling.

Hva er akne?

Pussfylte hevelser, kviser.
Pussfylte hevelser, kviser.

Akne (kviser) er en betennelse i talgkjertler i huden, først og fremst lokalisert i ansiktet og på øvre del av overkroppen. Årsakene er sammensatt og består av økt talgutskillelse og talg som blokkerer hårkjertler.

Talg som blokkerer utløpet fra hårsekker og talgkjertler kalles komedoner eller hudormer. I huden finnes også noen bakterier som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse, det vil si rødfarge og hevelse. Hele denne prosessen påvirkes også av hormoner, og medfødte egenskaper i huden spiller en rolle.

Vi kan inndele akne etter stigende alvorlighetsgrad:

 • Overflatisk akne preget av hudormer (mild akne)
 • Akne preget av røde og ømme kuler (moderat akne)
 • Akne preget av større verkebyller som etterlater skjemmende arr (uttalt akne)

Nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder. Men noen er mye mer plaget enn andre. Akne debuterer vanligvis i 12-14 årsalderen og generelt litt tidligere hos jenter enn hos gutter. De mest alvorlige tilfellene ser vi som regel hos jenter/kvinner mellom 16-17 år og gutter/menn mellom 17-19 år. Kjønnsforskjeller i forekomsten er omdiskutert. Problemet forsvinner ofte i tjueårene.

Animasjon av akne, kviser

Årsaker

Snitt gjennom huden.
Snitt gjennom huden.

Hårsekkene har tilknyttede talgkjertler. Når hårsekkene påvirkes av mannlige kjønnshormoner, øker talgproduksjonen. Hårsekken utvides på grunn av trangt utløp, og talg og avstøtte celler vil hope seg opp i hårsekken, like under hudoverflaten. Slik dannes hudormer.

Bakterien Cutibacterium acnes finnes normalt på huden og i hårsekker. Denne bakterien har den evnen at den kan bryte ned talget. Dette frigjør en del stoffer som fører til lokal irritasjon og betennelse, og det skaper de typiske forandringene.

Personer med akne har ikke høyere nivå av mannlige kjønnshormoner i kroppen enn normalt. Utvikling av akne ser ut til å skyldes en arvelig betinget, økt følsomhet for kroppens egne, normale, mannlige kjønnshormoner både hos jenter og gutter.

Visse medikamenter kan utløse akne, blant annet hormoner og muskelbyggende dopingmidler. Trykk og gnidning, samt ansiktskosmetikk kan også fremkalle akne. Kloring av akneelementer kan føre til lokal irritasjon og medføre at en liten akne vokser i størrelse.

Det har vært mye diskutert om kostholdet har betydning for utvikling av akne, og det foreligger ingen overbevisende dokumentasjon om en slik sammenheng

Behandling

 • Bruk rent vann og hudrens med hudvennlig pH (5,5 - 7) heller enn såpe til vask av hud med akneforandringer.
 • Hvis du bruker såpe til kroppsvask, bruk såpe med hudvennlig pH (5,5 - 7).
 • Rens/vask huden daglig og i tillegg etter fysisk belastning med mye svetting.
 • Unngå å klore på eller klemme ut innholdet i kvisene.
 • Skal du fjerne hudormer, må det gjøres skånsomt. Dette er det mulig å få hjelp til av en kosmetolog eller hudpleier.
 • Naturlig sol og UVB-solarium kan dempe akne, men gir tendens til forverring i ettertid. Dessuten anbefales det verken solarium eller eksponering for sol med UV-indeks > 2 uten solbeskyttelse som egenbehandling på grunn av økt risiko for hudkreft. 
 • Bruk av fete hudpleiemidler bør unngås, fordi de kan føre til at utførselsgangene for talg tettes.
 • Bruker du sminke, anbefales vannbaserte produkter, og huden bør rengjøres etter bruk av slike midler.

Noen studier tyder på at søtsaker som inneholder mye hurtigvirkende sukker, har en tendens til å forverre tilstanden og føre til utbrudd av mer akne. Men det finnes per i dag ikke tilstrekkelig bevis for at kostrestriksjoner eller næringstilskudd har effekt i behandling mot akne. 

Ved medikamentell behandling brukes medikamenter som reduserer talgproduksjonen, og som hindrer tilstopping av talgkjertler. Man benytter også antibakteriell behandling, og medikamenter som motvirker betennelse. Se dokument: Behandling av akne.

Har du arr etter akne, er det en viss, men begrenset effekt av kosmetisk kirurgi som hudsliping, innsprøyting av kollagen og laserbehandling.

Vil du vite mer?