Nyhetsartikkel

Akne, plukke og klemme?

De fleste klarer ikke å la være å plukke eller klemme litt på kvisene de har. Men for noen tar dette overhånd, og det kan føre til langt større hudproblemer og skader i huden.

Det er velkjent at det å plukke og klemme på kviser kan få kvisene til å se verre ut. Mange er likevel borti og klemmer eller plukker litt, men for de som har denne tilstanden, har det blitt nærmest som en besettelse. Å plukke mye på kviser kan føre til en sekundær infeksjon, og det kan gi arrdannelse.

"Picker's acne"

Når de som har denne tilstanden, blir undersøkt, har de ingen aktive kviser, kun kloremerker, sår og arr. Alle de betente områdene og hudormene har blitt fjernet ved at de har blitt plukket og klemt på.

Acne Excorie - eller "Picker`s acne" som det også blir kalt, er ganske vanlig. Vi vet at vi ikke skal gjøre det, men vi klarer ikke å la være. Det vanligste er mild akne hos personer med underliggende tvangslidelser. Små hudormer blir plukket, klemt og klort på, helt til de har blitt betente, hissige og noen ganger danner dype cyster i huden. De fleste som har tilstanden, sier at de føler en form for lettelse etter at de har fått klemt ut olje og puss, og de har en tro på at dette skal hjelpe - selv om det medfører motsatt effekt av det de ønsker.

Fortvilende

I noen tilfeller kan tilstanden være et tegn på stress eller depresjon. Det kan også være en uvane man ikke klarer å kutte ut. Å ha denne tilstanden kan oppleves som veldig fortvilende.

For de som faktisk har kviser i utgangspunktet, bør dette behandles med de tiltak som passer til det. For de som har lite tegn til aktiv akne, kan det være viktig å finne ut hva som ligger bak.

Det kan også hjelpe å dekke over huden med sminke - ettersom det hjelper at de ikke ser "kvisene" som de ikke klarer å la være å plukke på.

Be om hjelp hvis du ikke klarer å slutte

For noen innebærer behandlingen kun å legge av seg en uvane, for andre kan det være nødvendig å få hjelp av en psykolog. Dersom du har dette problemet og ikke klarer å kutte ut på egen hånd, så be om hjelp. I første omgang bør du kontakte fastlegen din, som eventuelt kan hjelpe deg med videre henvisning hvis det er nødvendig.

Kilder

Referanser

  1. Acne excorie - DermNet NZ dermnetnz.org
  2. Acne Excoriee - WebMD www.webmd.com
  3. Nguyen TV, Wong JW, Koo J. Acne Excoriée. Clinical cases in psychocutaneous disease 2014. link.springer.com