Informasjon

Håndeksem, generelle råd

Håndeksem gjør det svært viktig å holde huden fuktig, med hyppig bruk av krem. Har du allergi, er det viktig å unngå enhver kontakt med det allergifremkallende stoffet.

Generelle råd ved håndeksem

Ved håndeksem er det svært viktig å holde huden fuktig og å forhindre uttørking og sprekkdannelse. Fuktighetskrem bør alltid være tilgjengelig, både hjemme og på jobben - og bør brukes regelmessig.

Du bør alltid ha husholdningshansker for hånden. Disse skal være allergitestede plasthansker som ikke må være så trange at huden svetter. Det er en fordel å bruke bomullshansker under, og du kan smøre deg inn med fuktighetskrem før du tar dem på. Både bomullshansker og plasthansker må rengjøres ofte.

Du bør unngå unødig opphold av hendene i vann. Ved håndvask bør du unngå å bruke såpe, eventuelt kan du anvende hudvennlig og uparfymert såpe. Hendene klappes tørre og smøres inn med fuktighetskrem igjen.

Ved husrengjøring er det viktig at vaskevannet ikke er for varmt, og huden skal ikke komme i direkte berøring med vaskemidler. Bruk husholdningshansker. Hansker bør også brukes ved hagearbeid og plantestell, ved stell av barn og ved bleieskift.

Før tørt og støvete arbeid bør du smøre hendene inn med fuktighetskrem, og du bør i tillegg bruke bomullshansker under arbeidet.

Hårsjampo skal være hudvennlig, og du bør bruke hansker ved påføringen.

La andre utføre skopuss, metallpuss, polering, boning osv. Skal du gjøre det selv, må du bruke hansker. Huden skal heller ikke komme i kontakt med oljeprodukter, løsningsmidler, lut eller sterke såpemidler.

Også ved håndtering av sitrusfrukter, rå løk, rød paprika, spansk pepper, eddik, sur frukt-/grønnsaksaft, skalldyr, rå fisk, rått kjøtt og mel må du bruke hansker.

Ringer på fingrene samler lett mange irriterende stoffer under seg og kan i seg selv virke irriterende på huden. Du bør derfor begrense bruken av ringer, spesielt i perioder med mye eksemplager.

Disse rådene må følges strengt i seks måneder etter at huden er leget for å unngå tilbakefall. For fremtiden er det viktig å beskytte huden mest mulig. Ringer bør rengjøres og skylles, og helst tas av om natten.

Vil du vite mer?