Informasjon

Håndeksem, generelle råd

Ved håndeksem er det svært viktig å holde huden fuktig med hyppig bruk av fuktighetsbevarende midler. Har du allergi, er det viktig å unngå enhver kontakt med det allergifremkallende stoffet.

Generelle råd ved håndeksem

Ved håndeksem er det svært viktig å holde huden fuktig og å forhindre uttørking og sprekkdannelse. Fuktighetsbevarende midler bør alltid være tilgjengelig, både hjemme og på jobben - og bør brukes regelmessig.

Du bør alltid ha husholdningshansker for hånden. Bruk allergitestede plasthansker som ikke er så trange at huden svetter. Det er en fordel å bruke bomullshansker under, og du kan gjerne smøre deg inn med fuktighetsbevarende middel før du tar dem på. Både bomullshansker og plasthansker må rengjøres ofte.

Unngå unødig opphold av hendene i vann. Ved håndvask anbefales å unngå å bruke såpe, eventuelt kan du bruke et fuktighetsbevarende middel som "såpe". Hendene klappes tørre og smøres inn igjen.

Ved husrengjøring er det viktig at vaskevannet ikke er for varmt, og huden bør ikke komme i direkte berøring med vaskemidler. Bruk husholdningshansker. Det anbefales å bruke hansker også ved hagearbeid og plantestell, ved stell av barn og ved bleieskift.

Før tørt og støvete arbeid bør du smøre hendene inn med fuktighetskrem, og du bør i tillegg bruke bomullshansker under arbeidet.

Hårsjampo bør være hudvennlig, og det anbefales å bruke hansker ved påføringen.

La andre utføre skopuss, metallpuss, polering, boning osv. Skal du gjøre det selv, må du bruke hansker. Huden skal heller ikke komme i kontakt med oljeprodukter, løsningsmidler, lut eller sterke såpemidler.

Også ved håndtering av sitrusfrukter, rå løk, rød paprika, spansk pepper, eddik, sur frukt-/grønnsaksaft, skalldyr, rå fisk, rått kjøtt og mel anbefales å bruke hansker.

Ringer på fingrene samler lett mange irriterende stoffer under seg og kan i seg selv virke irriterende på huden. Du bør derfor begrense bruken av ringer, spesielt i perioder med mye eksemplager.

Det anbefales å følge disse rådene strengt i seks måneder etter at huden er leget for å unngå tilbakefall. 

Vil du vite mer?