Informasjon, tilstand

Myntformet eksem, nummulær dermatitt

Nummulær dermatitt er en eksemtype med flekkvise, kløende eksemflekker på legger, armer eller kropp. Årsaken er ukjent, men utslettet kan skyldes allergi og utløses ofte av tørr hud.

Hva er nummulært eksem?

Nummulær dermatitt er en hudsykdom med flekkvis betennelse i huden. Flekkenes utseende er som ved eksem, og tilstanden kalles derfor også nummulært eksem. Navnet kommer fra nummus, som betyr mynt, altså myntformet eksem.

Forekomst av nummulært eksem

I materialer fra USA beskrives en forekomst på cirka to tilfeller per 1000 personer, med andre ord ikke svært sjelden. Utslettet ses sjelden hos barn, hyppigst i 20-30 års alderen og etter fylte 60 år.

Årsaker til nummulært eksem

Årsaken er ukjent i de fleste tilfeller. I noen tilfeller har en sett at utslettet har kommet som en allergisk reaksjon etter bruk av eller kontakt med stoffer som kan føre til allergiske hudreaksjoner. Det ser også ut til at tørr hud disponerer for denne typen eksem. Det er også registrert tilfeller av nummulært eksem som har oppstått som en reaksjon på medikamenter.

Symptomer og tegn på nummulært eksem

Typisk er runde eller ovale flekker, oftest på legger eller armer, kan også finnes på kroppen, men ikke i ansiktet. Flekkene starter som små røde knopper som vokser og flyter ut til en oval eller sirkulær flekk. Det typiske er at denne flekken er dekket av et fint skjellag, men det kan også finnes væskefylte blemmer i utslettet. Ringene (myntene) blir typisk mer enn to centimeter i diameter, noen kan bli helt opp til ti centimeter. Antallet flekker varierer fra en enkeltstående til mer enn 20 flekker. Vanligvis er utslettet sterkt kløende.

Diagnostikk av nummulært eksem

Diagnosen stilles ut fra det typiske utseendet med runde eller ovale, kløende eksemflekker på legger, armer eller kropp. Sopputslett kan ligne (ringorm), og ved tvil er det aktuelt at legen må mikroskopere avskrap fra utslettet for å se etter sopp.

Behandling av nummulært eksem

Behandlingen er fuktighetsbevarende oljer eller salver. Bruk av oljer på huden mens huden enda er fuktig etter en dusj, er effektivt. I tillegg kreves som regel kortisonholdige salver for å få betennelsen og utslettet bort. Styrken på kortisonsalven, eller varighet av behandlingen, avhenger av hvor uttalte hudforandringene er. For å forhindre tilbakefall anbefales rikelig fuktighetsbevarende salver eller oljer, samt å unngå å bruke såper andre steder enn under armene og i skrittet.

I uttalte tilfeller kan det være behov for sterkere medisiner, og eventuelt lysbehandling. Det kan også være behov for kløestillende medisiner inntil utslettet er slått tilbake.

Forløp og prognose ved nummulært eksem

Sykdommen er i de fleste tilfeller lett å behandle. Men noen ganger kreves intens og langvarig behandling.