Informasjon

Atopisk eksem, en oversikt

Atopisk eksem er en tilstand med tørr, kløende og betent hud som oppstår hos personer med en følsom hudtype.

Hopp til innhold

Atopisk eksem rammer særlig små barn, og kalles da barneeksem. Eksemet befinner seg ofte ulike steder på kroppen avhengig av barnets alder.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem på skulder
Atopisk eksem på skulder

Atopisk eksem er en kronisk, tilbakevendende hudbetennelse (dermatitt) av ukjent årsak karakterisert ved tørr og kløende hud og med utslett fortrinnsvis i bøyefurer hos et individ med irritabel hudtype. Utslettet består av et avgrenset rødt hudområde (erytem) med hevelse og små blemmer (vesikler) under oppblussing og hudfortykking (lichenifisering) i det kroniske stadiet. Tilstanden kan forekomme i alle aldersgrupper, men den er vanligst hos barn under 5 år.

Hos spedbarn finner man som regel eksemet som små væskende blærer på kinn og i hodebunn. Det kan også ofte forekomme på strekkesiden av armer og bein, og i bleieregionen.

Hos småbarn blir eksemet tørrere og ofte oppkloret. Forandringene finnes oftest symmetrisk på kropp, armer og ben, og oftest på bøyesider av ledd, det vil si knehaser og ankler, albue- og håndledd.

Hos voksne er huden generelt tørr og kløende, og ofte fortykket på enkelte steder (som en følge av kløe). Man finner også symmetriske eksemforandringer på overkroppen, på bøyesiden av ledd i armer og bein og i ansiktet, særlig rundt øynene.

Det oppstår lettere infeksjoner med bakterier i hud med eksem fordi hudens barriere mot infeksjoner svekkes. Infeksjonene viser seg som gulaktige skorper i det bestående eksemet.

3 prosent av alle spedbarn får atopisk eksem. I skolealder plages så mange som 10-20 prosent, mens bare 2-3 prosent av voksne fortsatt har atopisk eksem. 45% får diagnosen ved 6 mnd alder og 70-85% har diagnosen ved 5 års alder. Det er ingen kjønnsforskjell i forekomst.

Årsak

Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men det regnes som en tilstand med flere årsaker, som regel en kombinasjon av arvelige og miljømessige faktorer. Hos enkelte, spesielt små barn, kan matvarer som melk, egg, soya, hvete og nøtter forverre sykdommen. Faktorer som varighet av ammeperiode og inntak av matvarer med farge- og tilsetningsstoffer, kan være av betydning. Husstøvmidd, pollen, dyrehår, luftforurensing og røyking hos mor kan også øke risikoen for å få slikt eksem.

Diagnostikk

Ofte har andre familiemedlemmer atopisk eksem, astma eller høysnue. Ved vanlig legeundersøkelse er det i de fleste tilfeller enkelt å stille denne diagnosen ut fra utslettets utseende og hvor man finner det på kroppen.

Behandling

Fuktighetsbehandling

Det er svært viktig å holde huden fuktig samt å unngå uttørring. Du bør bruke fuktighetskremer regelmessig og alltid etter bad og dusj. Omfanget av dusjing og bading bør reduseres, spesielt bør du unngå svært varmt vann. Såpe tørker ut huden, og du bør ikke bruke såpe på hud med eksemforandringer. Såpe med pH under 5,5 er best. Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig.

Behandling med legemidler

Selve eksemet (hudbetennelsen) behandles med kortisonholdig krem eller salve. Riktig bruk av kortisonkremer er den viktigste delen av behandlingen. Se pasientinformasjon om kortisonbehandling mot atopisk eksem. I de senere år er behandlingstilbudet utvidet med såkalt "immunmodulerende behandling", noe som kan være et alternativ til kortisonbehandling. Den nye behandlingen er ikke mer effektiv enn kortison, men den antas å være litt snillere mot huden.

Dersom det oppstår betennelser med bakterier (bakterieinfeksjoner) i eksemet, kan det være aktuelt å bruke antiseptiske midler (f.eks. antibiotika), eventuelt tilsatt kortisonsalve. Andre alternativer er kaliumpermanganat-bad, pensling med krystallfiolett eller antibiotika i tablettform. Dette avgjøres i samarbeid med legen din. Ved hissig eksem kan påsmøring av tjære være et alternativ. Uttalt kløe kan behandles med kløestillende medikamenter, oftest såkalte antihistaminer.

Generelle tiltak

Sol er gunstig, og solferier og lysbehandling kan ha god effekt. Det er også viktig å unngå stoffer som du vet utløser eller forverrer eksemet hos deg eller barnet.

Det kan være viktig å være oppmerksom på kostholdet. Enkelte næringsmidler kan gi forverring av atopisk eksem hos barn, men mange barn kan spise hva som helst uten at eksemet påvirkes. Dersom dere mistenker at matvarer forverrer barnets eksem, bør dere forsøke å avdekke hvilke stoffer dette er og fjerne disse fra kosten (bruk kostholdsliste). Dette skal gjøres i samarbeid med legen, og ingen matvarer skal fjernes varig fra barns kosthold uten at det er påvist allergi mot dem. Årsaken til dette er at barn behøver et variert, sunt og sammensatt kosthold for å vokse og utvikle seg normalt.

Innemiljøet har betydning for atopisk eksem. Luften bør ikke være for tørr, særlig om vinteren. Svetting forverrer ofte eksemet, og soverommet kan med fordel holdes kjølig. Tepper og annet innbo som samler støv, bør unngås, og du/dere bør ikke ha kjæledyr. Ingen må røyke i hjem der noen har atopisk eksem.

Påkledning har også betydning. Varme, klamme klær gir svetting, noe som forverrer utslettet hos mange. Bomullsklær foretrekkes framfor ull innerst mot kroppen.

Mange vaskemidler, og spesielt tøymyknere, etterlater små rester i tøyet. Det er derfor viktig at tøyet blir godt skylt i vaskemaskinen etter vask. Tøymykner bør helst ikke brukes i det hele tatt.

Prognose

Eksemet debuterer som regel i spedbarnsalderen, men halvparten av pasientene har fått normalisert huden allerede ved skolestart. Atopisk eksem kan unntaksvis debutere hos større barn og voksne.

Opptil 90 prosent er symptomfrie ved puberteten, men noen får omfattende plager også som voksne. En person som har hatt atopisk eksem, vil være mer utsatt enn andre for senere å utvikle eksem, astma og høysnue. Vedkommende vil også beholde sin tørre, atopiske hudtype, og må hele livet pleie huden med omhu. Opptil en firedel av personer med atopisk eksem som barn utvikler håndeksem som voksne.

Vil du vite mer?

Illustrasjoner