Informasjon

Atopisk eksem, barneeksem, en oversikt

Atopisk eksem er en tilstand med tørr, kløende og betent hud som oppstår hos personer med en følsom hudtype.

Hopp til innhold

Atopisk eksem rammer særlig små barn og kalles da barneeksem. Eksemet befinner seg ofte på ulike steder på kroppen avhengig av barnets alder.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem på skulder
Atopisk eksem på skulder

Atopisk eksem er en kronisk, tilbakevendende hudbetennelse (dermatitt) av ukjent årsak karakterisert ved tørr og kløende hud og med utslett særlig i bøyefurene hos et individ med irritabel hudtype, for eksempel i albuebøyene og i knehasene. Utslettet består av et avgrenset rødt hudområde (erytem) med hevelse og små blemmer (vesikler) når eksemet blusser opp, og hudfortykking (lichenifisering) i det kroniske stadiet. Tilstanden kan forekomme i alle aldersgrupper, men den er vanligst hos barn under 5 år.

Hos spedbarn finner man som regel eksemet som små væskende blærer på kinn og i hodebunn. Det kan også ofte forekomme på strekkesiden av armer og bein, og i bleieregionen.

Hos småbarn blir eksemet tørrere og ofte oppkloret. Forandringene finnes oftest symmetrisk på kropp, armer og ben, og oftest på bøyesider av ledd, det vil si knehaser og ankler, albue- og håndledd.

Hos voksne er huden generelt tørr og kløende, og ofte fortykket på enkelte steder (som en følge av kløe). Man finner også symmetriske eksemforandringer på overkroppen, på bøyesiden av ledd i armer og bein og i ansiktet, særlig rundt øynene.

Det oppstår lettere infeksjoner med bakterier i hud med eksem fordi hudens barriere mot infeksjoner svekkes. Infeksjonene viser seg som gulaktige skorper i det bestående eksemet.

3 prosent av alle spedbarn får atopisk eksem. I skolealder plages så mange som 10-20 prosent, mens bare 2-3 prosent av voksne fortsatt har atopisk eksem. 45% får diagnosen ved 6 mnd alder og 70-85% har diagnosen ved 5 års alder. Det er ingen kjønnsforskjell i forekomst.

eksem
Animasjon av eksem