Informasjon

Cellulitter, appelsinhud

Appelsinhud, eller cellulitter, er et normalt fenomen som særlig forekommer hos kvinner. Både tynne og tykke kvinner kan ha cellulitter. Det finnes ingen god behandling, og effekten er i beste fall forbigående.

Cellulitt, ofte kalt appelsinhud, viser seg som "bulkete" hud, særlig på kvinners lår. Det er ingen sykdom, og det er et normalt fenomen - selv om selgere av enkelte hudprodukter og media kan synes å være av en annen oppfatning. Det eksisterer i dag ingen enkle tiltak som kan rette på dette normale hudfenomenet. På samme måte som små eller store ører, tynt eller tykt hår, er dette fenomenet bare en av mange varianter av utseendet til helt normale mennesker.

80 til 90 prosent av alle kvinner vil før eller senere få cellulitter i huden på lår og/eller rumpe1.

Hva er cellulitter?

Vi vet lite om hva som forårsaker cellulitter, men arvelige faktorer og hormoner spiller inn. Cellulitter blir vanligvis synlige etter 25-års alderen, men de kan også forekomme hos tenåringer. Det vanligste er likevel at huden får denne strukturen ved litt høyere alder, ofte starter det etter en graviditet.

Tilstanden kjennetegnes ved at huden på rumpe, mage, lår eller overarmer får en ruglete overflate som minner om appelsin. Nesten alle kvinner vil oppleve dette. Tilstanden kan også forekomme hos menn, men i mindre grad. Dette skyldes at fordelingen av fett, muskel og bindevev er noe annerledes hos kvinner enn hos menn. Selv om kvinnelige hormon spiller en rolle i fordelingen av fett på kroppen, kan ikke cellulitt behandles med hormonterapi. Overflødig fett på kroppen er heller ingen årsak til cellulitter, selv om det gjør fenomenet mer synlig.

Graden av forandringer spenner fra milde til uttalte2.

Cellulitter er fett som har hopet seg opp i en endret hudstruktur. I underhuden finnes alltid et lag fett. Dette fungerer som polstring, isolasjon og opplagsnæring. Fettet ligger innkapslet i små bindevevs-rom mellom overhuden og musklene. Bindevevet fungerer som vertikale "barduner" i huden og trekker overflaten av huden ned slik at det kan oppstå typiske søkk. I årenes løp vil disse bindevevsveggene bli stivere, og de trekker seg også litt sammen. Dette er årsaken til de karakteristiske inndragningene vi ser ved cellulitt. Økt tykkelse på fettavleiringene, i kombinasjon med at tyngdekraften over år tøyer på huden, forklarer hvorfor huden hos mange først får denne strukturen i voksen alder. Hos menn forløper dette bindevevet på kryss og tvers, ikke bare vertikalt, noe som kan forklare hvorfor menn har lavere forekomst av cellulitter.

Neste side