Informasjon

Behçets sykdom

Behçets sykdom er en kronisk betennelsessykdom som kan ramme mange organer. Mest fremtredende er smertefulle sår i munnhulen, ved kjønnsorganene og på huden, samt øyebetennelser. Det finnes ingen helbredende behandling.

Hva er Behçets sykdom?

Behçets sykdom er en betennelsessykdom som kan ramme mange organer i kroppen - en såkalt inflammatorisk multiorgansykdom. Den kjennetegnes av tilbakevendende episoder med sår i munnhulen og på kjønnsorganene, øyebetennelse og hudsymptomer i form av knuterosen (erythema nodosum), kjertelbetennelser og akneliknende utslett. Andre organer som magetarm, nervesystem, sirkulasjon og ledd kan rammes i varierende grad.

Sykdommen fikk sitt navn i 1937 etter den tyrkiske hudlegen Hulusi Behçet som først beskrev det triple symptomkomplekset av tilbakevendende munnsår (after), sår på kjønnsorganene og øyebetennelse.

Sykdommen debuterer typisk i ung voksen alder (20-40 år). Begge kjønn rammes i lik grad, men menn synes å ha et mer alvorlig sykdomsforløp. Tilstanden er sjelden i Norge. I USA angis en forekomst på 5 per 100.000. I Tyrkia og deler av Midt-Østen er tilstanden ikke uvanlig. Der angis forekomster på 80-370 per 100.000 innbyggere.

Neste side