Informasjon

Kompresjonsstrømper

Kompresjonsstrømper finnes i forskjellige kompresjonsgrader som er tilpasset ulike behov. Det finnes tiltak som kan gjøre det lettere å få strømpen på foten.

Personer med langvarige hevelser som skyldes venøs svikt, kan ha nytte av behandling med kompresjonsstrømper. Før denne behandlingen anvendes, vil legen vurdere om den arterielle blodsirkulasjonen er tilstrekkelig for å tåle behandlingen. Når blodsirkulasjonen er sikret, vil det være en fordel å behandle ødemene med kompresjonsbandasjer først, før kompresjonsstrømpene tilpasses. Det må tas mål på ødemfri legg (gjøres om morgenen) ved tilpassing av kompresjonsstrømpe.

Kompresjonsstrømper inndeles etter kompresjonsgrad fra 1 til 3.

  • Klasse 1 kompresjonsstrømper brukes ved lett ødemtendens og overflatiske åreknuter. Kompresjonsstrømper grad 1 kan eventuelt brukes med forsiktighet hos leggsårpasienter med lett nedsatt arteriell sirkulasjon.
  • Kompresjonsstrømper klasse 2 brukes hos pasienter som har store åreknuter, har hatt venøse sår, har små eller mellomstore venøse sår som ikke siver mye, og hos pasienter som har hatt dyp venetrombose. Denne type kompresjonsstrømpe kan også anvendes ved ødemer som skyldes hemmet lymfedrenasje (lymfødem).
  • Klasse 3 kompresjonsstrømper har høyest grad av kompresjon. Denne type brukes ved uttalt svikt i venene og ved lymfødem, men sjeldnere til sårbehandling.  

Påføring av kompresjonsstrømpe

  • Når strømpene skal tas på, kan det brukes glidesokk og eventuelt talkum på huden
  • En eventuell sårbandasje kan dekkes med nylonstrømpe
  • Det er lettere å gripe tak i strømpen med husholdningshansker på hendene når strømpen skal trekkes på
  • Det finnes også stativ til hjelp for å tre strømpen på foten
  • Det kan av og til være en løsning å bruke to par strømper med lavere kompresjonsgrad utenpå hverandre, dersom en stram strømpe er umulig å få på

Når kompresjonsstrømper brukes til forebygging av venøse ødemer og -sår, anbefales å bruke strømpene gjennom hele dagen, altså omtrent 16 timer. Du kan ta av strømpene når du legger deg for å sove. 

Kompresjonsbehandling av venøse sår bør vare hele døgnet. Ved bruk av kompresjonsstrømper kan du eventuelt bruke en lavere kompresjonsgrad om natten enn på dagtid (mer behagelig). 

Kompresjonsstrømper slites ved bruk og vask og må fornyes når de mister sine opprinnelige kompresjonsegenskaper. Det finnes betydelige kvalitetsforskjeller. Vær også oppmerksom på at oljebaserte hudpleieprodukter kan skade strømpene. Slike produkter kan med fordel påføres i en tidsperiode der du ikke har på deg strømpene, f.eks. før du legger deg. 

Vil du vite mer?