Informasjon

Lichen sclerosus hos menn

Lichen sclerosus er en kronisk hudbetennelse som medfører hvite flekker og tynn og skjør hud. Hos menn gir den først og fremst forandringer på penis der forhuden blir arrforandret, skrumper og vanskeliggjør samleie.

Hva er lichen sclerosus?

Lichen sclerosus er en kronisk hudbetennelse som medfører hvite flekker og tynn og skjør hud. Tilstanden kan gi hudforandringer både på kjønnsorganene (genitalt) og andre steder på kroppen, men utslett på penis er fem ganger vanligere enn ellers på kroppen. Andre betegnelser på tilstanden er balanitis xerotica obliterans og lichen sclerosus et atrophicus.

Forekomsten er ikke kjent, men tilstanden er ikke uvanlig. Lichen sclerosus ses nesten bare hos ikke-omskårne menn og gutter (sjelden), slik at omfanget av omskjæring i en befolkning påvirker forekomsttallene. Tilstanden er langt vanligere blant kvinner (på og rundt kjønnsleppene) enn hos menn (6:1).

Lichen sclerosus

Ekstragenital lichen sclerosus er ofte asymptomatisk. Enkelte opplever at utslettet er ledsaget av kløe.

Lichen sclerosus på penis kan forutgås av kløe, men kan også presentere seg som raskt oppstått trang forhud (fimose), og det kan oppstå vannlatingsvansker.

Årsak

Årsaken er ukjent. Det kan hos ca. 10 prosent forekomme flere tilfeller i samme familie av begge kjønn. Det finnes ingen klare teorier om årsak, men autoimmun sykdom kan mistenkes hos noen. Skader på penis eller huden kan være en utløsende årsak.

Symptomer

Lichen sclerosus på penis kan forutgås av kløe, men tilstanden kan også presentere seg som raskt oppstått trang forhud (fimose) etter at forhuden tidligere lett har latt seg trekke tilbake. I noen tilfeller kan forhuden bli så trang at det fører til vansker med å late vannet, derav navnet balanitis xerotica obliterans. Hudforandringene kan være hvite, røde, pigmenterte, hevede eller med sårdannelse. Hos noen gir hudforandringene smertefulle ereksjoner og blødning og sårdannelse ved samleie. Lichen sclerosus andre steder på kroppen forekommer i opptil 20 prosent av tilfellene, oftest på skuldre og rygg, og disse hudforandringene er som regel uten symptomer, men noen ganger kan det gi kløe.

Diagnostikk

Diagnosen stilles som regel ut fra sykehistorien og de typiske hudforandringene. Andre undersøkelser er sjelden påkrevd.

Tilstanden begynner som hvite, flerkantede prikker (papler) som flyter sammen til større flak (plakk). Størrelsen på plakkene kan variere betydelig fra noen få millimeter til betydelige størrelser dersom det kommer på kroppen. I starten er hudoverflaten tykk, men lichen sclerosus vil etter hvert være karakterisert ved "sigarettpapir"-hud, det vil si hud som er tynn, hvit og rynket. Noen ganger kan betennelsen bli så intens at det danner seg blemmer.

Hudforandringene på penis er vanligvis lokalisert til glans penis og forhuden. Involvering av penisskaftet er uvanlig og utslett på pungen er sjeldne. Ofte så dukker tilstanden opp som en litt hard ring ved kanten til forhuden. Utslett kan komme andre steder på kroppen også, men utslett på rygg og skuldre blir oftest rapportert.

Behandling

Formålet er å helbrede eller lindre plager. Lichen sclerosus andre steder enn på penis krever vanligvis ingen behandling.

Utslett på penis behandles med god lokal hygiene og mild kortisonsalve. Salven påføres to ganger daglig inntil du har kontroll over plagene, vanligvis i 10-14 dager. Hvis behandlingen ikke hjelper, brukes sterkere kortisonsalve og med overgang til mildere salve så snart det foreligger god respons.

Du bør unngå overdreven tørking av huden etter vask eller bad. Fuktighetskrem eller -liniment bør brukes. Utvis god hygiene, unngå irritanter og allergener, bruk bomullsundertøy og unngå stramme, tettsittende klær. Seksuell avholdenhet kan være aktuelt for en periode dersom sex forverrer kløen og plagene. Seksuell avholdenhet kan også være aktuelt i oppstartsperioden av behandlingen.

Klobetasol (Dermovat®) er en sterk kortisonsalve som kan brukes som helbredende behandling. Den påsmøres to ganger daglig i fire uker. Dosen trappes ned til én gang daglig, senere en gang i uken. Ved tilbakefall kan dosen økes til en til to ganger daglig i noen uker. Total behandlingstid kan være opptil 12 uker. Dersom tilstanden er vanskelig å behandle, bør hudlege kontaktes.

Andre midler som i noen tilfeller prøves, er pimecrolimus (Elidel®) eller takrolimus (Protopic®). De synes imidlertid ikke å være like effektive som klobetasol, og det er økt risiko for celleforandringer med disse preparatene. 

Kirurgisk omskjæring der forhuden fjernes, kan være gunstig og fjerner eventuell fimose.

Prognosen

Prognosen er god for akutte genitale tilfeller, men intense plager kan vanskeliggjøre seksuell funksjon. Tilstanden responderer vanligvis godt på behandling i løpet av mindre enn en måned. 

Prognosen er dårligere for tilfeller som rammer områder andre steder enn ved kjønnsorganene, og for kronisk atrofisk genital sykdom.

Ved kronisk og tilbakevendende lichen sclerosus kan tilstanden kompliseres med smertefulle ereksjoner, vansker med vannlating, trang forhud og i sjeldne tilfeller (én prosent) kan det oppstå peniskreft.

Vil du vite mer?