Informasjon

Slik eldes huden

Når du blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt, og det ytre laget blir tynnere. Det gjør at huden blir dårligere til å holde på fuktighet.

Huden består av tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden. På den papirtynne hudoverflaten (overhuden) dør gamle hudceller og blir erstattet av nye celler fortløpende. Vi regner med at kroppen fornyer hele hudoverflaten én gang i måneden.

Hva er hudens oppgave?

Huden skaffer oss informasjon om omgivelsene gjennom små nerveender, reseptorer, som registrerer berøring, trykk, varme, kulde og smerte. I huden er det også en rekke kjertler. Talgkjertler produserer et oljeliknende stoff som smører huden, forhindrer uttørring og sprekkdannelse av huden, og bevarer hudens elastisitet. Svettekjertler produserer svette som kjøler oss ned når vi er varme. Små blodårer i huden utvider seg og avgir ekstra varme når vi har feber eller når det er varmt. Motsatt i kaldt vær, da trekker blodårene seg sammen og sørger for at vi holder på varmen. Hår og negler bidrar også til å beskytte oss.

Hvordan eldes huden?

Lærhuden ligger under overhuden og inneholder et nettverk med fibriller (små tråder). Elastinfibriller gjør huden elastisk, og kollagenfibriller holder huden sammen. Kollagen er et protein som gir huden styrke og strammer den. Mellom fibrillene er det blant annet hyaluronsyre som spiller en stor rolle i hudens evne til å binde til seg vann.

Når du blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt, og det ytre laget blir tynnere. Det gjør huden din dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og gjør nettverket av tråder mindre stramt. Huden blir som følge av dette både slappere og grovere.

Sol elder huden raskere

Slappere hud og rynker er en naturlig del av aldringen. Men ultrafiolett stråling (UV-stråling) fra sola framskynder prosessen betraktelig. De fleste furer og rynker i ansiktet er et resultat av sollys og ikke alder. UV-strålene lager rynker ved å bryte ned kollagenet i huden. I tillegg skades arvematerialet (DNA) i hudcellene. Dette kan føre til fregner, føflekker og andre fargeforandringer i huden.

Rynker

Det finnes to typer rynker, dynamiske og statiske. Førstnevnte er egentlig ikke rynker, men linjer som er blitt tegnet av dine ansiktsuttrykk, f. eks smiling. Disse rynkene får du når du gjør ulike grimaser med ansiktet. Statiske rynker er hovedsaklig skapt av overeksponering av sollys og tobakksrøyking. De oppstår oftest rundt øynene der huden er tynnere.

En enkel hudtest

Ta et klypetak i huden på oversiden av hånden din, deretter dra og slipp. Er huden din ung og elastisk, vil den falle raskt på plass igjen. Dersom den er litt eldre eller mer solskadet, kan det ta noen få sekunder. Det er et symptom på at du har mistet elastisiteten i huden.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Arndt K, May J. Cosmetic Surgery A to Z. Harvard Medical School: 2006.