Informasjon

Melasma, pigmentendringer

Melasma er en hudforandring som vises som brune flekker i ansiktet på voksne personer. Nesten alle kvinner opplever noen grad av slike hudforandringer i svangerskapet.

Nesten alle kvinner opplever noen grad av hyperpigmentering i svangerskapet. Disse endringene er vanligvis mer fremtredende hos kvinner med mørkere hudfarge enn hos lysere kvinner. Områdene rundt brystvortene, omkring kjønnsorganene og armhulene er oftest påvirket, skjønt både arr og føflekker kan mørkne. Hos enkelte mørkner den bleke, vertikale midtstripen (linea alba) på magen under svangerskapet (og endrer navn til linea nigra).

 Hva er melasma?

Enkelte kvinner opplever slike pigmentforandringer i forbindelse med bruk av p-piller.

Melasma eller kloasma er en hudforandring som presenterer seg som brune flekker i ansiktet på voksne personer. Melasma finnes på begge sider av ansiktet og skyldes økt pigmentering (hyperpigmentering) som utvikles i ansiktet i løpet av et svangerskap eller ved p-pille bruk. Tilstanden forekommer også med økt hyppighet blant personer som bruker epilepsimedisinen fenytoin. Pigmentendringene er oftest lokalisert til kinnene, ved neseroten, i pannen eller på overleppen.

Melasma kan være den mest plagsomme kosmetiske hudtilstanden i svangerskapet. Tilstanden forekommer hos opptil 70 prosent av alle gravide kvinner.

Årsak

Den presise årsaken til melasma er ukjent, men det ser ut til at endringer i hormonstatus - som i graviditeten - utløser tilstanden. Den alternative betegnelsen kloasma betyr "svangerskapsmaske".

Om du utsetter deg ekstra mye for sollys og annen ultrafiolett stråling, forverres melasma. Derfor kan bruk av solkrem med høy faktor som virker både mot de ultrafiolette A- og B-strålene, samt generell unngåelse av sterk sol, forhindre at melasma utvikler seg eller forverres.

Enhver irritasjon av huden kan øke pigmenteringen og forverre melasma. Tilstanden er ikke forbundet med noen innvendig sykdom.

Behandling

Det finnes ingen helbredende behandling. Selv om ingen spesifikk behandling er påkrevd under svangerskapet, kan du beroliges med at melasma går tilbake etter fødselen hos de aller fleste. Dog er det ikke sikkert at det går helt tilbake, og tilstanden kan opptre igjen i senere svangerskap eller ved bruk av p-piller.

Solbeskyttelse er den viktigste behandlingen. Solkrem med høy solfaktor bør brukes daglig hvis du opplever pigmentendringene som skjemmende. Eventuelle rensekremer, vanlige fuktighetskremer eller make-up som irriterer huden, må du stanse bruken av.

Betydelig melasma etter fødselen behandles vanligvis med kombinasjoner av lokalt tretinoin (Aberela), hydrokinon og kortikosteroider. Laserbehandling er også mulig.

Dersom du bruker p-piller, bør du overveie å slutte med disse om det er viktig for deg å bli kvitt pigmentforandringene.

Prognose

Melasma kan forsvinne etter svangerskapet, det kan holde seg i flere år, eller det kan vare livet ut.

Vil du vite mer?

  • Melasma - for helsepersonell
  • Vanlige hudlidelser i svangerskapet - for helsepersonell