Informasjon

Seboroiske vorter

Seboroisk vorte er en vanlig utvekst på huden som skyldes godartet vekst av de overflatiske hudcellene. Vortene er typisk godt avgrenset og har en fet, vorteaktig og skjellende overflate.

Hva er seboroiske vorter?

Seboroisk vorte er en vanlig utvekst på huden som skyldes godartet vekst av de overflatiske hudcellene. Vortene er typisk godt avgrenset og har en fet, vorteaktig og skjellende overflate. Fargen varierer fra hudfarget til brunsort. Utvekstene kan minne om en flat rosin, de ligger utenpå huden, og de finnes vanligvis på overkroppen. Vortene kan være enkle eller forekomme i grupper. De kan variere i antall fra noen få til flere hundre.

Seboroiske vorter oppstår vanligvis etter 50-årsalderen. De fleste av oss utvikler minst en seboroisk vorte i løpet av livet, og de blir vanligere og vanligere jo eldre vi blir. Årsaken til seboroiske vorter er ukjent, men det synes å være en arvelig faktor hos noen.

Seborroisk keratose

Seboroiske vorter ses som brungrå, vorteaktigige hudforandringer med fet, lett skjellende hudoverflate.

Seboroiske vorter er hyppigst forekommende på kroppen, men de kan også være på ekstremitetene, i ansiktet og på skalpen.

Diagnostikk

Seboroisk vorte
Seboroisk vorte

Seboroiske vorter har vanligvis et typisk utseende som sjelden gir legen problem med å stille riktig diagnose. I tvilstilfeller kan det allikevel en sjelden gang være nødvendig å ta en vevsprøve og sende denne inn til undersøkelse.

Selv om tilstanden ikke disponerer for ondartet føflekkskreft (malignt melanom), hender det at en slik kreftflekk lenge blir oversett fordi man tror det er en seboroisk vorte. Derfor bør man alltid kontakte lege ved usikkerhet om slike hudforandringer.

Behandling

Seboroiske vorter trenger ikke behandles, men de kan enkelt skrapes bort med et instrument som ser ut som en skarp skje. Dette kan gjøres uten bedøvelse. Dersom smertene ved inngrepet er plagsomme, kan det legges på lokalbedøvende salve på forhånd. Dette gjør også at vortene er noe letter å skrape bort. Vortene kan også fjernes med frysing og med laser.

Uansett metode er det en viss tendens til at vortene kan komme tilbake. Men i så tilfelle kan behandlingen gjentas på et senere tidspunkt.

Prognose

Seboroiske vorter er helt godartede og har heller ikke anlegg i seg for å bli ondartede senere. De er også enkle å fjerne dersom man synes de er skjemmende eller ubehagelige.

Vil du vite mer?

  • Seboroiske vorter - for helsepersonell