Informasjon

Tørr, kløende hud

Tørr, kløende hud over hele kroppen kan skyldes tørr luft, eksem, elveblest, kontakteksem - eller underliggende indemedisinske årsaker. Lokalisert kløe kan skyldes insektbitt, hudinfeksjoner, allergi. De fleste tilfeller av kløende hud kan behandles med medisiner.

Årsaker

Mange ting kan få huden din til å klø. Tørr hud, eksem og elveblest kan forårsake kløe over hele kroppen. Kontakteksem er en annen årsak til kløe over det hele. Du kan få denne tilstanden etter at huden din har vært i kontakt med stoffer som irriterer den, slik som konsentrerte vaskemiddel eller en body lotion.

Du kan også oppleve kløe på avgrensede områder av kroppen. Vanlige årsaker til denne typen kløe er insektbitt, infeksjoner som ringorm (sopp), allergi mot planter eller mot metaller i smykker.

Forebygging

Tørr luft kan få huden din til å bli tørr og kløende. Det kan være fornuftig å bruke en luftfukter, særlig i vinterhalvåret og i tørt vær.

Noen såper kan få huden din til å klø. Det er gunstig å bruke såpe med lite lukt og som inneholder få allergener. Denne typen såpe inneholder ikke farge eller parfyme som kan irritere huden din. I tillegg bør du bruke et mildt, uparfymert vaskemiddel til klesvask, unngå mykgjørende midler og gi klærne en ekstra skyllerunde når du vasker klærne dine i vaskemaskin - i håp om å redusere irritasjon fra klærne mot huden din.

Velg klær som er laget av mykt materiale, som bomull og silke. Unngå å bruke klær laget av grov ull, som kan irritere huden din og gi kløe.

Behandling

Fuktighetsmidler virker bra mot tørr hud. Velg en fuktighetskrem som inneholder få stoffer som du kan reagere allergisk mot. Oppløsninger eller oljer er best, fulgt av kremer og deretter lotion. Vaselin er et utmerket smøremiddel for huden, men den kan være litt klissete.

Smør deg inn med fuktighetskrem tre til fire ganger om dagen. Ha alltid på fuktighetskrem rett etter at du har vasket deg eller badet. Hvis du har svært tørre hender, bør du smøre deg inn med vaselin før du legger deg til å sove for natten, og du bør sove med hendene i bomullshansker.

Å endre badevanene kan også hjelpe. Hvis du bader for ofte, kan huden din bli svært tørr. Prøv å være rask i dusjen eller i badekaret og bruk lunkent vann. Klibad kan være velgjørende for huden din. Etter badet klapper du huden tørr og smører på fuktighetsmiddel umiddelbart. Bruk en mild såpe hver dag til å rengjøre underlivet og armhulene, mens på andre deler av kroppen kan du nøye deg med å bruke såpe bare to til tre ganger i uken.

Noen bruker badeoljer for å behandle sin tørre hud. Vær forsiktig med det. Det kan gjøre badekaret svært glatt. For å unngå å gli og falle bør du ha oljen på huden din etter at du har stått opp fra badekaret. Vanlig babyolje fungerer godt.

Legekontakt

Tørr, irritert hud har lett for å bli infisert (angrepet av bakterier). Infisert hud er rød, varm og hoven, og den kan også skille ut væske, eventuelt puss. Du kan trenge antibiotika for å bli kvitt denne type infeksjon.

Kraftig kløe, særlig hos eldre mennesker, kan noen ganger skyldes en alvorlige medisinsk tilstand. Ta kontakt med lege dersom en eldre person med hissig kløe ikke blir bedre i løpet av to uker, og man ikke har noen god forklaring på tilstanden.

Medisin mot kløe

Et fuktighetsmiddel kan være det eneste du behøver for å lindre kløen. Men hvis fuktighetsmidlet ikke hjelper godt nok, kan du prøve hydrokortison 1% krem (reseptfritt) i en ukes tid. Hvis ikke dette hjelper, kan legen eventuelt skrive ut sterkere kortisonkrem eller allergimedisin (antihistaminer) i tablettform.

Hvis du bruker en kortisonkrem mot kløe, bør du ikke bruke medisinen lengre enn 1 til 2 uker. Vær forsiktig med å smøre på kortisonkremen i ansiktet og i underlivet. Kortisonkrem kan gjøre huden din meget tynn, noe som kan forårsake andre hudproblemer. Snakk med legen din om det dersom du bruker en steroidkrem eller steroidoppløsning i behandlingen av kløen din.

Vil du vite mer?

  • Kløe - for helsepersonell