Informasjon

Epidermoide cyster (aterom)

Epidermoide cyster kalles også ateromer. De kan være fra noen millimeter til flere centimeter store cyster (væskefylte hulrom) i underhuden. Tilstanden er ufarlig. Cystene kan fjernes. Akuttbehandling (tømming) kan være nødvendig ved betennelse av cysten.

Temaside om Korona

Hva er epidermoide cyster?

Tidligere trodde man at disse cystene, eller ateromene, oppstod fra talgkjertler rundt hårsekkene, men det er ikke tilfelle. Dog er det slik at de finnes hyppigst i områder der det er rikelig med talgkjertler, som hodebunnen, ansiktet, bak ørene og på overkroppen.

Det hender at en epidermoid cyste kan sprekke og innholdet kommer ut i underhuden. Dette vil utløse en betennelsesreaksjon. En betent cyste kan tømme ut illeluktende puss.

Lukket epidermoid cyste
Lukket epidermoid cyste
Epidermoid cyste med åpning
Epidermoid cyste med åpning

Årsak

Tilstanden er svært vanlig, men årsaken er ukjent. Cysteveggen består av normalt overflatevev (epidermis), og cystene er fylt med en osteaktig masse -keratin, og kledd med et lagdelt plateepitel. En antar at et område av epidermis er blitt "fanget" i underhuden (dermis), er blitt trykket inn i huden, etter en stikkskade eller en komedon ("hudorm"). Cysten kan forbli stabil, eller den kan tilta i størrelse.

Behandling

Som regel trenges ingen behandling. Hvis utviklingen tilsier at du bør gjøre noe med den, kan den behandles kirurgisk.

Dersom cysten er betent, kan den tømmes ved å snitte den opp. Er det rikelig innhold i cysten, bør åpningen holdes åpen noen dager ved å legge inn et dren. Det er vanlig å se an utviklingen etter tømming av cysten. Dersom den kommer tilbake, skjæres den bort hel.

Dersom cysten har vært betent, bør man vente i minst en måned før man eventuelt fjerner den. Innvekst i omgivende vev den første tiden etter betennelsen, gjør det vanskeligere å fjerne cysten. Hvis det i rolig fase lykkes å fjerne kulen med omliggende kapsel, vil kulen vanligvis være fjernet for alltid. Blir deler av kapselen igjen under huden, kan det danne seg en ny kul på samme sted.

Prognose

Tilstanden er godartet og helt ufarlig. Cyster kan holde seg små i flere år, eller de kan langsomt utvikle seg til små knuter i underhuden. Det kan oppstå akutte betennelser i en cyste.