Informasjon

Forstørrede talgkjertler (talgknuter)

Talgknutene er et resultat av en tilstoppet utførselsgang fra en talgkjertel i huden. Det er en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete knute, som oftest har en sentral navle, en forsenkning.

Hva er hårfollikler og talgkjertler?

I huden finnes såkalte hårfollikler. Dette er små, sekkeformede enheter som finnes overalt på kroppen bortsett fra på leppene, i håndflatene og under fotsålene. Hver hårfollikel er opphavet til et enkelt hår. Hårfolliklene dannes et stykke ned i huden, er festet til underhuden og forløper opp til hudoverflaten.

Talgkjertler befinner seg utenfor hårfolliklene og skiller ut en olje som betegnes sebum (talg). Denne oljen skilles ut i hårsekken og smører både hårstrået og huden rundt. Oljen beskytter mot gnissing og gjør huden og håret mer "vannsikkert". Disse talgkjertlene finnes overalt i huden, men flest kjertler er det i hodebunnen, ansiktet, midt på brystet og i skrittet.

Hudsnitt

Årsaker til forstørrede talgkjertler

Talgkjertlenes aktivitet påvirkes av hormoner, blant annet mannlige kjønnshormoner. Endringer i hormonnivåene kan medføre økning i størrelse på og antall av talgkjertler, det vi kaller talgkjertelhyperplasi. Noen ganger kan utførselsgangen fra talgkjertelen eller hårsekken "proppes" igjen. Det er ikke kjent hvorfor dette skjer. Oljen, sebum, slipper ikke ut. Kjertelen fortsetter å produsere olje/talg, og det danner seg etter hvert en kul under huden. Det er en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete knute, som oftest har en sentral navle, en forsenkning. Utover det kosmetiske har tilstanden liten betydning.

Slike forstørrede talgkjertler er vanlige blant middelaldrende og eldre mennesker.

Diagnostikk

Diagnosen er lett å stille på grunnlag av utseende. De ses som en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete kul i huden. Oftest forekommer slike i panne og ansikt, på ryggen, overarmene eller brystkassen hvor huden normalt har høyest konsentrasjon av talgkjertler. De fleste kulene er to til fire millimeter i diameter, men de kan bli opptil fem centimeter store.

Behandling

Vanligvis er behandling unødvendig. I mange tilfeller er kulene lite synlige og lite skjemmende. Noen ganger kan hudforandringene være mer iøynefallende. Enkelte ønsker derfor å få dem fjernet av kosmetiske grunner. Dersom det er en enkeltstående kul, kan allmennlegen ofte fjerne denne kirurgisk. Hvis det lykkes å fjerne kulen med omliggende kapsel, vil kulen være fjernet for alltid. Blir deler av kapselen igjen under huden, kan det danne seg en ny kul på samme sted. Innholdet i talgkjertelen har et osteaktig utseende.

Dersom det er særlig uttalte forandringer kan ulike behandlingsalternativer være aktuelt: det kan brukes blant annet elektrokniv, frysebehandling, laserbehandling, eventuelt et spesialmiddel som brukes mot kviser (isotretinoin). Vanligvis er dette en kosemtisk behandling som du selv må betale for.

Vil du vite mer?