Informasjon

Aterom (forstørret talgkjertel)

Aterom er et resultat av en tilstoppet utførselsgang fra en talgkjertel i huden. Det er en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete knute, som oftest har en sentral navle, en forsenkning.

Temaside om Korona

Hva er hårfollikler og talgkjertler?

I huden finnes såkalte hårfollikler. Dette er små, sekkeformede enheter som finnes overalt på kroppen bortsett fra på leppene, i håndflatene og under fotsålene. Hver hårfollikel er opphavet til et enkelt hår. Hårfolliklene dannes et stykke ned i huden, er festet til underhuden og forløper opp til hudoverflaten.

Talgkjertler befinner seg utenfor hårfolliklene og skiller ut en olje som betegnes sebum (talg). Denne oljen skilles ut i hårsekken og smører både hårstrået og huden rundt. Oljen beskytter mot gnissing og gjør huden og håret mer "vannsikkert". Disse talgkjertlene finnes overalt i huden, men flest kjertler er det i hodebunnen, ansiktet, midt på brystet og i skrittet.

Hudsnitt

Aterom

Noen ganger kan utførselsgangen fra talgkjertelen eller hårsekken "proppes" igjen. Det er ikke kjent hvorfor dette skjer. Oljen, sebum, slipper ikke ut. Kjertelen fortsetter å produsere olje/talg, og det danner seg etter hvert en kul under huden. På fagspråket kalles dette et aterom. Det er en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete knute, som oftest har en sentral navle, en forsenkning. Utover det kosmetiske har tilstanden liten betydning.

Slike forstørrede talgkjertler er vanlige blant middelaldrende og eldre mennesker.

Diagnostikk

Diagnosen er lett å stille på grunnlag av kulenes utseende. De ses som en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete kul i huden. Oftest forekommer slike ateromer i pannen, i hodebunnen, på kinnet og på nesen, men den kan også finnes i underlivet og på ryggen. De fleste kulene er to til fire millimeter i diameter, men de kan bli opptil fem centimeter store.

Behandling

Vanligvis er behandling unødvendig. I mange tilfeller er kulen lite synlig, og den er lite skjemmende. Noen ganger kan den være mer iøynefallende. Enkelte ønsker derfor å få fjernet slike aterom av kosmetiske grunner. Dersom det er en enkeltstående kul, kan allmennlegen ofte fjerne denne kirurgisk. Hvis det lykkes å fjerne kulen med omliggende kapsel, vil kulen være fjernet for alltid. Blir deler av kapselen igjen under huden, kan det danne seg en ny kul på samme sted. Innholdet i talgkjertelen har et osteaktig utseende.

Dersom det er flere små kuler, vil en hudlege kunne hjelpe med ulike behandlingsalternativer: det kan brukes elektro-kniv, frysebehandling, laserbehandling, eventuelt et spesialmiddel som brukes mot kviser (isotretinoin).

Talgkjertler som har vært betente, kan være vanskelige å få fjernet i sin helhet, fordi de har vokst seg fast i omgivende hud.

Betennelse i en talgkjertel

Det er ikke uvanlig at det kan oppstå betennelse i en forstørret talgkjertel. Det kommer da typiske tegn på infeksjon med rødhet, hevelse, ømhet, lokal varme. Ofte blir resultatet en byll (abscess) som det kan tømmes puss fra.

I noen tilfeller er det nødvendig at en lege behandler deg. Legen lager da en åpning i byllen og presser innholdet ut.

Vil du vite mer?

  • Atherom - for helsepersonell