Informasjon

Inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl gir symptomer som smerter, hevelse og betennelse der neglen skjærer seg inn i huden. Ofte kan god fothygiene og riktig klipp av neglen være behandling nok.

Hva er inngrodd tånegl?

Inngrodd tånegl betyr at neglen på stortåen vokser eller gror inn i huden ved siden av neglen. Vanlige symptomer på dette er smerter, hevelse og av og til utskillelse av puss fra kanten av tåneglen, som regel kun på den ene siden av neglen. Ved undersøkelse finnes hevelse og betennelse der neglen skjærer seg inn i huden. Noen har bare milde plager, mens andre kan ha betydelige besvær og mye hevelse.

Inngrodd tånegl tilhører en av de vanligst forekommende tilstander i allmennpraksis. I en befolkning på 1000 personer vil det på årsbasis være to til fire personer som trenger legebehandling. Tilstanden rammer som regel stortåneglen, og gutter i puberteten er mest utsatt.

Årsaker

Tilstanden skyldes ofte at neglen klippes i bue, og dermed for langt ned til sidene. Neglen bør klippes i en svakere bue, eller tvers over, uten å skråne kantene.

Kombinert med bruk av for trange sko eller skader mot foten, vil dette kunne resultere i at neglen skjærer seg inn i hud og underhud, og det oppstår en lokal, smertefull hevelse, ofte med infeksjon.

Det ser ut til at mange har et arvelig anlegg for å få inngrodd negl. Hos eldre personer kan hovne bein som følge av økt mengde væske i kroppen, bidra til inngrodd negl.

Behandling

Ved inngrodd negl anbefales det å gjennomføre en del forebyggende tiltak for å hindre infeksjoner og forverring av plagene.

  • God fothygiene. Vask føttene minst daglig.
  • Bruk romslig fottøy og luftige sokker som holder bena tørre. Dersom fottøyet er trangt og klemmer over neglen, er det nærmest umulig å få dette til å gå over
  • Neglen må ikke klippes for kort ut mot sidene

Det er viktig å eliminere eventuell pågående infeksjon.

  • Daglig fotbad med rent, kroppstemperert vann - 32-37 °C, du kan bruke springvann i Norge, eventuelt laktacydbad, bidrar til å rense området og er ofte tilstrekkelig behandling til at irritasjonen går tilbake
  • Dersom fotbad ikke hjelper, og det er tydelig tegn til infeksjon, kan det være aktuelt med en kur med antibiotika-tabletter i tillegg. Dette krever kontakt med lege. Det frarådes å bruke antibiotikaholdig salve på tåa.
  • I noen tilfeller kan en sterkt kortisonsalve bidra til å dempe irritasjonen/betennelsen.
  • Dannelse av byller fylt med puss skyldes ofte bakterien gule stafylokokker. I slike tilfeller kan det være nødvendig med oppsnitting og tømming av byllen. Eventuelt kombineres dette med pensling med bakteriedrepende løsning langs neglekanten.

Dersom det dannes unormalt mye vev/hud (daukjøtt) i det irriterte området, kan dette etses bort med påføring av lapis eller tilsvarende. En autorisert fotterapeut kan være til stor hjelp med denne behandlingen.

Dersom det ikke hjelper å klippe bort det skarpe hjørnet, og neglen stadig vokser inn, selv etter at det døde vevet er fjernet, kan det være aktuelt med regulering etter samme prinsipp som for tannregulering. Det brukes da en metallbøyle eller en plasstrimmel som limes på neglen - og som fører til at neglen sakte brettes ut. Et annet alternativ er å dytte en liten bomullsdott under det ytre hjørnet av neglekanten, det bidrar til smertelindring. (Se illustrasjoner i denne artikkelen.)

Kirurgi

Hos noen blir man ikke kvitt problemet med lokalbehandling eller behandling hos fotterapeut. Et kirurgisk inngrep kan da bli nødvendig. Man kan fjerne hele neglen, eller kun ytterkanten av neglen mot neglefolden. Det finnes ikke forskning som viser at den ene metoden er bedre enn den andre.

Dersom hele neglen fjernes, er det viktig å stelle fint med den nye neglen som i løpet av noen måneder kommer tilbake. Neglen bør etter hvert som den vokser ut, klippes mest mulig rett over, for å forebygge tilbakefall.

Dersom bare kanten av neglen fjernes, er formålet å hindre at den ytre delen av neglen skal vokse ut igjen. Dette utføres etter en standard metode. Noen allmennleger gjør dette på kontoret, andre henviser til kirurg. Resultatet er at neglen for alltid blir smalere.

Operasjon er forbundet med en god del smerter de første ett til to døgn etter inngrepet, og det er også en ikke ubetydelig andel som får tilbakefall etter operasjon. Noen kirurgiske avdelinger sender tilbake henvisninger om dette inngrepet dersom det ikke er dokumentert i henvisningen at behandling hos fotterapeut er forsøkt.

Vil du vite mer?