Informasjon

Keratosis pilaris (nupper i huden)

Keratosis pilaris er samlinger av små nupper (kyllinghud) på utsiden av overarmene og lårene.  Det finnes ingen effektiv behandling, men hos halvparten forsvinner det av seg selv.

Temaside om Korona

Hva er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris eller hyperkeratosis pilaris er en forstyrrelse i forhorningen av huden (keratiniseringen) rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakterisert ved masse små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lår, kinn og rumpeballer. Huden kan se ut som om man har kylinghud, og den kan kjennes som sandpapir. Kalles også kyllinghud, kyllingnupper eller gåsenupper. 

Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden.

Tilstanden er svært vanlig. Den kan dukke opp allerede før 10 års alderen, og får ofte en oppblussing under puberteten. Hos mange forsvinner denne hudlidelsen av seg selv, og den er derfor ikke like hyppig hos voksne. Tilstanden forekommer i alle befolkningsgrupper. Muligens er kvinner noe hyppigere rammet enn menn.

Diagnosen stilles på det typiske utseendet. Ingen tilleggsprøver eller andre undersøkelser er nødvendig.

Årsaken til keratosis pilaris

Hudsnitt

Tilstanden skyldes en overproduksjon av keratin, som er en viktig bestanddel av det ytre laget på huden vår (hornlaget) og som negler og hår også er laget av. Keratinet klumper seg sammen i utløpet av hårsekkene og det dannes da små forhøyninger (nupper) med keratin. Tilstanden er ufarlig, men den kan oppleves kosmetisk skjemmende.

Årsaken til keratosis pilaris er ukjent, men forekommer ofte sammen med tilstander med tørr hud som iktyose, sjeldnere sammen med atopisk eksem og allergiske lidelser.

Ca. 30-50% har historie der andre i familien har de samme hudforandringene.

Behandling av keratosis pilaris

Det finnes ingen helbredende eller universell effektiv behandling. Tilstanden blir gjerne mindre fremtredende med årene, og i noen tilfeller forsvinner den spontant uten behandling. Det er gjort få studier av behandlingseffekt. Mange har tilstanden fra de er barn uten å ha plager. Hos noen kan det skje en forverrelse i ungdomsårene. Intens skrubbing eller vasking av slik hud kan irritere og føre til betennelse. Dersom man klør og plukker på forandringene, kan det også bli betennelse. Så lenge det ikke er tegn til betennelse, er det ikke nødvendig med behandling.

Ved betennelse i folliklene vil huden bli rød, litt varmere og det kan oppstå noe ubehag.

Det finnes mange råd om behandling. Ingen enkeltbehandling er effektiv og listen med lotion'er og kremer som kan prøves, er lang. Fuktighetskremer eller mykgjørende kremer som inneholder salisylsyre, laktat eller karbamid kan ha effekt.

Selv om man kan redusere omfanget, er det ikke realistisk å tro at man kan holde hudforandringene helt borte. Ved utstrakt bruk av mykgjørende hudkrem, kan forandringene (nuppene) bli borte en periode, men de kommer oftest raskt tilbake igjen når man slutter med behandlingen. Dersom forandringene er plagsomme i voksen alder, kan det være lurt å få en lege til å se på dem for å forsikre deg om at det ikke er en annen tilstand det dreier seg om.

Selv om det ikke har helbredende effekt, er det noen som prøver mer inngripende behandlinger som sliping av huden, mikropeel og laserbehandling.

Vil du vite mer?