Informasjon

Finger- og fotvorter

Vorter er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. De fleste vorter blir borte av seg selv, men det kan ta lang tid.

Hva er finger- og fotvorter?

Vorter er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. De er typisk fire til fem millimeter store og har en småknudrete overflate. Vortene kan sitte enkeltvis eller i grupper. Vorter i belastningsflatene i fotsåle eller på fingre kan være ømme dersom de utsettes for trykk. Vortene kan rives opp og blø ved mekanisk påvirkning. Huden rundt fotvortene er ofte fortykket.

Ti til femten prosent av alle skolebarn har vorter. De er vanligst i 12-15 års alderen. Forekomsten avtar med årene.

Årsaker

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. Infeksjonen angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg. Vorteviruset tilhører gruppen papilloma-virus (Humant Papillomavirus, HPV), og det finnes mer enn 150 forskjellige varianter av dette viruset.

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv, slik at man overfører vorteviruset fra et sted til et annet. Dette skjer for eksempel ved neglebiting der man kan få sår under neglen med senere utvikling av vorte i såret. Vorter kan også spres til andre gjennom deling av håndkle, barbersaker, negleklipper. Fotvorter kan du få ved å gå barfot på offentlige steder hvor andre mennesker også går barfotet, som for eksempel i svømmehaller og garderober.

Diagnostikk

Vorter har et typisk utseende som gjør at både lege og pasient sjelden er i tvil om hva dette er. De kan være kuppelformede, tynne, flate, knuteliknende. Du kan ved å skrape bort det øverste laget av vorten se mørke prikker i vorten. Dette er små blodårer som er gått tett, noe som er vanlig å se ved alle typer vorter.

Behandling

De fleste vorter blir borte av seg selv, men dette kan ta lang tid. I en studie fant man at halvparten av vortene var forsvunnet etter ett år, to tredjedeler var borte etter to år. Det finnes en lang rekke metoder for fjerning av vorter. Uansett behandling vil vortene være borte hos cirka 30 prosent etter 10 uker, og hos 95 prosent etter fem år.

En svak vitenskapelig dokumentasjon for effekt finnes for lokalbehandling med salicylsyreholdig preparat, for maursyrepreparat, for frysebehandling og for injeksjon av antigen i vortene. Behandlingseffekten er imidlertid beskjeden.

Vortemiddel

Vortemidler som inneholder salisylsyre (for eksempel Vortemiddel NAF) eller maursyre (eks. Vortefri) fås kjøpt på apotek uten resept. Ved bruk av vortemiddel er det viktig å bløtgjøre hud og fjerne hard og død hud. Dette kan gjøres ved å sitte med hender eller føtter i varmt grønnsåpebad i fem til ti minutter, og deretter skrubbe bort den harde huden med for eksempel en pimpstein eller en fil. Dette gjøres før du smører eller pensler på vortemiddelet.

Les bruksanvisningen nøye. Vortemidler med salisylsyre påføres daglig, mens maursyrepreparater påføres en gang i uken. Behandlingen bør fortsette inntil du har oppnådd ønsket resultat, noe som ofte kan ta flere måneder. Men ikke bruk preparatene lenger enn det som framgår av bruksanvisningene. 

Frysebehandling eller kirurgi

Vorter kan man også forsøke å fryse bort. Den vitenskapelige dokumentasjonen for at slik behandling virker, er svak og forvirrende. I sammenligning med placebo er frysebehandling ikke bedre. 

Frysing kan være smertefullt, så denne behandlingen passer dårlig for de aller yngste. Frysebehandling egner seg best på hendene, der vortene ikke stikker så dypt. Frysebehandlingen gjennomføres ved påføring av flytende nitrogen, og krever besøk hos lege. Det er viktig at nedfrysingen ikke varer for lenge for å unngå at det oppstår frostskade. Ofte fryses det i 10 til 30 sekunder, men varigheten avhenger av størrelsen på vorten og beliggenhet. Behandlingen må som regel gjentas med to til tre ukers intervall inntil man ser forventet virkning.

Det finnes nå også mulighet for å kjøpe utstyr for frysebehandling hjemme. Følg bruksanvisningen nøye. 

Det er sjelden man skjærer eller brenner bort vorter. Denne behandlingen gir arr, og slike arr kan bli smertefulle, særlig i fotsålene. I tillegg tar det lang tid før et sår under foten gror.

Barnehage/dagmamma

Det er ingen begrensninger for barn med vorter i barnehage. Men det finnes en liten mulighet for smitteoverføring. Dersom man bruker plaster eller vortemiddel over vortene, beskytter dette mot smitte.

Barn/skoleelever med fotvorter bør bruke sokker eller fottøy ved trening i fellesanlegg. Gulv i garderober, dusjer og lignende må rengjøres med jevne mellomrom etter fukting med fem prosent kloramin.

Prognose

Vorter er helt ufarlige, men de kan være skjemmende og plagsomme. Hos noen kan vortene forsvinne uten behandling alt etter to til tre måneder, og de aller fleste opplever at vortene har forsvunnet av seg selv etter ett til to år. Men hos enkelte kan vortene bestå i flere år.

Vil du vite mer?

  • Vorter på fingre og føtter - for helsepersonell