Hva er psoriasis?
Psoriasis er en kronisk hudsykdom med betennelse i huden som gir røde, skjellende utslett. Sykdommen varierer mye fra person til person, både i intensitet og i utbredelse på kroppen.
Typisk er rødt utslett som er dekt av hvitaktige, skjellende skorper. På enkelte hudområder kan man ha et mer eksemlignende utslett uten skorper. I noen tilfeller kan utslettet inneholde væskefylte blemmer. Utslettet kan forekomme i store, sammenhengende områder (plakk), som mindre (myntstore) flekker eller som små, spredte "knopper". Hos de fleste er det noe kløe, men kun 10-20 prosent opplever kraftig kløe.

Utslettet kan finnes over alt på huden, inkludert hodebunn, negler, ører og kjønnsorganer. Mest typisk angripes strekkesidene på albuer og knær, samt på ryggen. Psoriasis i ansiktet er nokså uvanlig. Sykdommen svinger i intensitet, og man kan ha sykdomsfrie perioder som varer fra uker til år. Men det er fare for nye utbrudd hele livet.
I Norge, som i øvrige deler av verden, får to til tre prosent av befolkningen psoriasis i løpet av livet. Tilstanden kan debutere i alle aldre, men det vanligste er at den gir seg til kjenne enten rundt 20-årsalderen eller når man nærmer seg 60 år. Tilstanden er likt fordelt mellom menn og kvinner. Cirka 10 til 20 prosent av alle personer med psoriasis får kronisk leddbetennelse, såkalt psoriasis artritt.