Informasjon

Hvilke symptomer gir psoriasis?

Symptomer på psoriasis er ved den vanligste formen for psoriasis røde flekker med hvitt belegg som flasser. Mange får også negleforandringer.  Andre typer utslett forekommer også.

Vanlig psoriasis

Den vanligste formen for psoriasis er karakterisert ved røde flekker med hvitt/sølvhvitt belegg som flasser. Flekkene kalles plakk, og tilstanden kalles plakkpsoriasis. Dersom skorpen løsner eller pirkes av (noe du ikke skal gjøre!), oppstår bittesmå punktformede blødninger på huden under, og denne huden er rød og betent.

Plakkene kan være mindre enn én centimeter i diameter, eller de kan flyte sammen over store hudområder. Hudforandringene er vanligvis klart avgrenset mot frisk hud.

Uttalt psoriasis
Uttalt psoriasis

De vanligste stedene man får psoriasis, er på huden over strekkesiden av ledd. Særlig huden bak på albuene og på forsiden av knærne er hyppig rammet. Andre vanlige steder er rygg, hodebunn, fingerknoker, legger og bein, men alle hudområder kan rammes.

Se pasientinformasjon om ulike typer psoriasis.

Negleforandringer

Negleforandringer ved psoriasis
Negleforandringer ved psoriasis

Mange psoriasispasienter får negleforandringer. Det vanligste tegnet på neglepsoriasis er bittesmå, hvite hull i neglene. Hullene kan sitte i små grupper, og ikke alle neglene behøver å bli rammet. Neglepsoriasis kan også vise seg ved lagdeling av neglene, ved langsgående eller tversgående striper, eller som gule flekker. Av og til løsner neglen fra underlaget.

Guttat psoriasis

Guttat psoriasis

I stedet for de typiske plakkene kan sykdommen også gi små, dråpeformede lesjoner, guttat psoriasis, som ofte omfatter hele kroppen. I noen tilfeller ses væskefylte blemmer.

En spesiell type kalles invers psoriasis, og viser seg som rød, betent hud i hudfolder. Ved denne formen ses ikke det skjellaktige, hvite belegget som ellers er typisk.

Psoriasisartritt

Noen psoriasispasienter får en leddbetennelse, kalt psoriasisartritt. Det er sprikende tall for hvor hyppig denne tilstanden er, det angis fra fem prosent til 30 prosent forekomst blant personer med psoriasis.

Psoriasisartritt er en revmatisk tilstand som kjennetegnes ved stive, smertefulle og hovne ledd. Noen plages også med en mildere variant med stivhet og smerter, men uten at leddene hovner opp.

Forløp

Psoriasis er en kronisk tilbakevendende (residiverende) sykdom. Det betyr at du aldri blir helt kvitt sykdommen, men symptomene går i bølger. Du kan ha lange perioden med milde eller ingen plager, mens andre perioder preges av forverring.

De fleste pasientene er ikke direkte plaget av symptomene fra sykdommen. Psoriasis gir ikke smerter, men en del kan oppleve plagsom kløe. For de fleste er den kosmetiske siden det største problemet, særlig dersom tilstanden angriper hender og ansikt. Flassing kan være sjenerende, og sykdommen krever ofte intens og tidkrevende behandling.

Vil du vite mer?

Quiz

  • Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om psoriasis!