Informasjon

Ulike typer psoriasis

Det finnes en rekke ulike undergrupper av psoriasis. Noen pasienter har bare en av formene, mens mange har en kombinasjon av flere typer.

Hopp til innhold

Kronisk plakk psoriasis

Dette er den vanligste formen for psoriasis, og utgjør ca. 90% av alle tilfellene. Kronisk plakk psoriasis begynner vanligvis som små flekker. Flekkene vokser gradvis i størrelse og får en sølvhvit, skjellende skorpe. Det er disse elementene dekket med skorpe som kalles plakk. Dersom en skorpe løsner eller rives av huden, ses små, knappenålshodestore blødninger under (det er imidlertid viktig at du ikke river av plakkene, ettersom dette kan forverre tilstanden).

Psoriasis vulgaris
Psoriasis vulgaris

Plakkene vil vanligvis tilta i størrelse en tid, for så å bli mindre og etterhvert forsvinne. Av og til fortsetter de å vokse, inntil mange plakkområder flyter sammen og dekker større områder av kroppen.

Plakkene opptrer vanligvis symmetrisk, det vil si samme steder på begge kroppshalvdeler. De vanligste stedene er over strekkesiden av ledd, særlig over albuen og kneet. Andre steder er ryggen, hodebunnen, fingerknokene, håndflatene, fotsålene, leggene og kjønnsorganene.

De fleste pasientene med denne typen psoriasis vil ha et svingende forløp av sykdommen. De kan være bra i lange perioder, særlig dersom de driver god egenbehandling. Andre perioder kan preges av akutt forverring og plagsomme symptomer. Slike dårlige perioder utløses ofte av stress, infeksjoner, kaldt klima eller lignende.

Guttat psoriasis

Ved guttat psoriasis (utgjør ca. 5%) oppstår små, dråpeformede psoriasisflekker. Flekkene kommer raskt, og ofte er store deler av kroppen affisert. Denne formen for psoriasis opptrer hyppigst hos barn og ungdommer. Tilstanden utløses vanligvis av infeksjoner med bakterier eller virus, særlig i hals og lunger. Halsbetennelse med streptokokkbakterier er den hyppigste utløsende faktoren.

Guttat psoriasis har vanligvis et mildere forløp enn plakk psoriasis. De fleste pasientene blir kvitt utslettet med kortvarig behandling eller uten behandling i det hele tatt. Sykdommen kan imidlertid komme tilbake senere, men vanligvis i lette former.

Invers psoriasis

Invers psoriasis opptrer i hudfolder, f.eks under armhulene, under brystene eller i lysken. Ved denne typen psoriasis er det vanligvis ingen skjelling; tilstanden viser seg i stedet med røde, glatte og betente flekker.

Seborroisk psoriasis

Seborroisk psoriasis opptrer som røde, skjellende flekker. Vanligvis oppter denne formen for psoriasis i hodebunnen, bak ørene, over skulderbladene, i armhulene eller i lysken. Seborroisk psoriasis kan en sjelden gang oppstå i ansiktet.

Neglepsoriasis

Neglepsoriasis
Neglepsoriasis

Mer enn halvparten av psoriasispasientene har negleforandringer. Både finger- og tånegler kan bli skadet. Det vanligste tegnet på negleforandringer er bittesmå, hvite hull i neglene. Hullene kan sitte i små grupper, og ikke alle neglene behøver å bli rammet. Neglepsoriasis kan også vise seg ved lagdeling av neglene, ved langsgående eller tverrsgående striper, eller som gule flekker. Av og til løsner huden på undersiden av neglen.

Ved psoriasis er det spesielt viktig å ikke fjerne eller skrape i neglebåndene, ettersom dette øker risikoene for neglepsoriasis.

Pustulær psoriasis

Pustulosis palmoplantaris

Ved pustulær psoriasis dannes puss- eller væskefyllte blemmer i huden. Blemmene blir etter hvert brunlige og tørre. Denne varianten av psoriasis oppstår oftest på hendene og føttene, og er vanligvis utløst av infeksjoner, svangerskap eller enkelte medisiner. Dersom blemmene oppstår i håndflatene og på fotsålene, kalles det pustulosis palmo-plantaris.

Generalisert erytroderm psoriasis

Dette er den mest alvorlige formen for psoriasis, og den er heldigvis uvanlig. Erytroderm psoriasis (også kalt eksfoliativ psoriasis) omfatter store deler av kroppen. Huden blir rød, betent og skjellende. Vanligvis er denne tilstanden utløst av medisiner, spesielt malariamedisiner (klorokin/klorokinfosfat) eller kortikosteroidtabletter. Generalisert erytroderm psoriasis kan være en svært alvorlig tilstand, som behøver innleggelse ved hudavdeling.

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt er en spesiell variant av psoriasis. Tilstanden angriper ikke huden, men i stedet kroppens ledd, og regnes også som en revmatisk sykdom. Symptomene er stive, smertefulle ledd, som blir hovne og betente. Vanligvis er det bare noen få ledd som angripes, oftest fingre eller tær. Ryggraden er ofte angrepet, men også knær, hofter og albue kan bli rammet.

Psoriasisartritt oppstår oftest hos personer som samtidig er hardt rammet av hudsymptomene, og de aller fleste har samtidig neglepsoriasis.

Vil du vite mer?

Quiz

  • Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om psoriasis!