Informasjon

Hva kan utløse eller forverre psoriasis?

Ulike faktorer kan utløse eller forverre psoriasis. Her kan du lese mer om hva du bør være oppmerksom på.

Klima

De fleste personer som har psoriasis, merker at tilstanden forverres i kaldt, tørt vær. Varm, fuktig luft og sollys demper sykdommen og lindrer plagene.

Hudskader

Alle skader mot huden kan utløse psoriasis på det skadete området. Dette gjelder også skader på negler og neglebånd, som kan utløse neglepsoriasis. Psoriasisflekkene oppstår når det skadete området er iferd med å gro, og dette kalles Koebners fenomen.

På grunn av dette er det viktig at du tar godt vare på huden din og beskytter den mot skader og rifter.

Stress og psykiske belastninger

Stress og psykiske påkjenninger kan forårsake plutselige forverringer av psoriasis.

Infeksjoner

Enkelte infeksjoner, f.eks halsbetennelse med streptokokker, kan utløse en bestemt type psoriasis (guttat psoriasis). Det er særlig barn og ungdommer som er utsatt for denne typen psoriasisutbrudd, og ofte er dette den første måten sykdommen kommer til syne på.

Medisiner

Det finnes en del medisiner som kan utløse eller forverre psoriasis. Dette gjelder blant annet enkelte hjertemedisiner, kalt betablokkere (f.eks Sotacor®, Tenormin® og Selo-Zok®). Det gjelder også litium (Lithionit®), som blant annet brukes til å behandle manisk-depressive lidelser, og klorokin (Klorokinfosfat®, Plaquenil®), som brukes mot malaria. Enkelte NSAIDs (særlig Ibux®) kan også forverre tilstanden. Psoriasis kan dessuten utløses etter å ha brukt kortikosteroider i tablettform (f.eks Prednison® og Prednisolon®). Når du skal begynne med en ny medisin, bør du alltid fortelle legen din at du har psoriasis.

Vil du vite mer?

Quiz

  • Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om psoriasis!