Informasjon

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt er en type leddgikt som ses hos fem til ti prosent av de som har hudsykdommen psoriasis. Effektiv behandling av psoriasis vil være gunstig også for psoriasisartritt. Sunt kosthold og fysisk aktivitet er også gunstig.

Temaside om Korona

Hva er psoriasisartritt?

Psoriasisartritt er en tilstand med revmatisk leddbetennelse (artritt), en form for leddgikt som ses hos personer med hudsykdommen psoriasis.

Akutt leddbetennelse (artritt)
Akutt leddbetennelse (artritt)

Psoriasisartritt utvikler seg oftest langsomt med hevelse, ømhet og nedsatt bevegelse i de leddene som er angrepet. De fleste som får psoriasisartritt (cirka 70 prosent), har allerede diagnosen psoriasis, men hos 15-20 prosent kommer hudsykdommen etter leddbetennelsen. Hos 40 prosent debuterer hudsykdommen og leddsykdommen samtidig. Blant dem som får hudsykdommen først, oppstår vanligvis psoriasisartritt cirka. 10 år etter de første tegnene på psoriasis, men det kan gå opptil 20 år.

Sykdommen kan være mild og gi kun moderate plager, men hos noen utvikler tilstanden seg til en alvorlig leddgikt som kan innvirke betydelig på livskvalitet.

Psoriasisartritt er like vanlig hos kvinner som hos menn, men menn synes å få sykdommen noe tidligere. Vel to prosent av befolkningen har psoriasis og cirka fem til ti prosent av disse får psoriasisgikt. Blant de med psoriasis er forekomsten av psoriasisgikt et sted mellom fem prosent og 30 prosent. Sykdommen starter oftest mellom 30 og 50 års alderen.

Neste side