Informasjon

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt er en type leddgikt som ses hos rundt femten prosent av de som har hudsykdommen psoriasis. Tidlig påvisning og behandling av leddsykdom ved psoriasis er viktig for prognosen og kan hos en del forhindre varig skade i ledd.

Hva er psoriasisartritt?

Psoriasisartritt er en tilstand med revmatisk leddbetennelse (artritt), en form for leddgikt som ses hos personer med hudsykdommen psoriasis. Sykdommen kan også gi betennelser utenfor ledd, i fingre/tær (daktylitt), senefester (entesitt), øyne (uveitt) og tarm (inflammatorisk tarmsykdom).  

Akutt leddbetennelse (artritt)
Akutt leddbetennelse (artritt)

Psoriasisartritt utvikler seg oftest langsomt med hevelse, ømhet og nedsatt bevegelse i de leddene som er angrepet. De fleste som får psoriasisartritt (cirka 70 prosent), har allerede diagnosen psoriasis, men hos 15 til 20 prosent kommer hudsykdommen etter leddbetennelsen. Hos 40 prosent debuterer hudsykdommen og leddsykdommen samtidig. Blant dem som får hudsykdommen først, oppstår vanligvis psoriasisartritt cirka ti år etter de første tegnene på psoriasis, men det kan gå opptil 20 år.

Sykdommen kan være mild og gi kun moderate plager, men hos noen utvikler tilstanden seg til en alvorlig leddgikt som kan innvirke betydelig på livskvalitet.

Psoriasisartritt er like vanlig hos kvinner som hos menn, men menn synes å få sykdommen noe tidligere. Vel to prosent av befolkningen har psoriasis og cirka femten prosent av disse får psoriasisgikt. Sykdommen starter oftest mellom 30 og 50 års alderen.

Neste side