Informasjon

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt er en form for leddgikt som ses hos 5-10% av de som har hudsykdommen psoriasis.

Hopp til innhold

Hva er psoriasisartritt?

Psoriasisartritt er en tilstand med revmatisk leddbetennelse (artritt), en form for leddgikt, som ses hos personer med hudsykdommen psoriasis.

Akutt leddbetennelse (artritt)
Akutt leddbetennelse (artritt)

Psoriasisartritt utvikler seg oftest langsomt med hevelse, ømhet og nedsatt bevegelse i de leddene som er angrepet. De fleste som får psoriasisartritt (ca. 70%), har allerede diagnosen psoriasis, men hos 15-20% kommer hudsykdommen etter leddbetennelsen. Blant dem som får hudsykdommen først, oppstår vanligvis psoriasisartritt ca. 10 år etter de første tegnene på psoriasis, men det kan gå opptil 20 år.

Sykdommen kan være mild og gi kun moderate plager, men hos noen utvikler tilstanden seg til en alvorlig leddgikt som kan innvirke betydelig på livskvalitet.

Psoriasisartritt er like vanlig hos kvinner som hos menn. Vel 2% av befolkningen har psoriasis og ca. 5-10% av disse får psoriasisgikt. Blant de med psoriasis er forekomsten av psoriasisgikt et sted mellom 5% og 30%. Sykdommen starter oftest mellom 30 og 50 års alderen.

Årsak

Forskerne mener at kroppens immunforsvar medvirker til at det dannes en betennelse. Psoriasisartritt regnes altså som en autoimmun sykdom. Vi antar at sykdommen skyldes både arvelige (genetiske), miljømessige og immunologiske faktorer. Tilstanden kan forløpe på ulike måter. Grovt inndelt har forskerne funnet at ca. 70% av pasientene har betennelser i de ytterste leddene i hender og føtter (perifere ledd), mens ca. 30% har hovedproblemene fra rygg- og bekkenledd.

Diagnostikk

Psoriasisartritt utvikles oftest over mange år med leddsmerter, hevelse, ømhet og bevegelsesinnskrenkning i de angrepne leddene. Dessuten kan det oppstå smerter ved festene for sener og leddbånd i hender og føtter, og i ryggsøylen. Det er typisk at leddbetennelsen ikke er symmetrisk på kroppen, i motsetning til ved vanlig leddgikt. Ofte ser man også betennelse i de ytterste fingerleddene, dette er uvanlig ved leddgikt. De fleste med psoriasisartritt har kun milde plager, mens noen kan ha store og livshemmende plager. Ca. 20% utvikler funksjonsforstyrrelser med nedsatt leddbevegelighet. Betennelser i en hel finger eller tå er vanlig og forekommer hos opptil 30% - dette kalles på folkespråket "pølsefingre".

Andre funn som forekommer ved psoriasisartritt, er negleforandringer, betennelsessykdom i øynene, og hælsmerter (betennelse i et senefeste).

Det finnes ingen spesifikk diagnostisk test for psoriasisartritt. Legen ser ved undersøkelsen etter de typiske mønstre av leddforandringer som psoriasisartritten gir. Det er viktig for legen å vite om du har eller har hatt hudforandringer som kan være psoriasis.

Typisk for leddgikt ved psoriasis er at såkalte leddgikts-prøver er normale. Senkning, CRP og blodprosenten kan gi opplysninger om hvor hissig sykdommen er.

Røntgenbilder av angrepne ledd kan gi typiske funn, men man kan ikke alltid stille diagnosen sikkert ut fra røntgenbildene. Ved behov kan MR-bilder gi nyttig tilleggsinformasjon.

Behandling

Som regel er det en viss samvariasjon mellom aktiviteten i hudsykdommen og leddsykdommen, og effektiv behandling av det ene vil kunne virke gunstig på det andre. Målet med behandlingen er å lindre smerter og ubehag, dempe betennelsene og forhindre leddskader.

Det er gunstig å leve så normalt som mulig med sunt kosthold og mye fysisk aktivitet. Mange har nytte av å reise til varmere strøk i løpet av året, både for å bedre hudsykdommen og leddplagene.

NSAIDs er førstevalg blant medikamentene. De gir smertelindring og demper betennelsen. NSAIDs kan gis i allmennpraksis.

Dersom man ikke kommer til målet med NSAIDs, er det vanlig å forsøke andre sykdomsdempende medisiner tilhørende gruppen DMARDs, vanligvis metotrexat. Alternativer til metotrexat er leflunomid, sulfasalazin, apremilast. Ofte gis DMARDs i kombinasjon med NSAIDs.

Hos pasienter med betydelig artritt der heller ikke DMARDS gir kontroll over sykdommen, er neste alternativ immundempende medisiner (TNF-hemmere som infliximab, adalimumab,golimumab, ertolizumab). Slike medisiner er det kun spesialister innenfor reumatologi som kan forskrive. Det anbefales derfor at alle med psoriasis-leddgikt blir vurdert tidlig av spesialist.

Annen nyttig behandling kan være fysioterapi og ergoterapi. Lysbehandling, PUVA, er effektiv mot hudsykdommen, og den kan også være gunstig for psoriasisartritt.

Prognose

Psoriasis artritt er en livslang, tilbakevendende tilstand. Alvorlighetsgraden vil kunne variere over tid. Men i de fleste tilfeller er psoriasisartritt en mild sykdom som ikke medfører store endringer i arbeid eller sosialt liv. Hissig leddgikt med kroniske plager og ødeleggelse av ledd forekommer og kan i noen tilfeller medføre nedsatt livskvalitet og funksjon.

Pasientorganisasjoner

Vil du vite mer?

Quiz

  • Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om psoriasis!