Informasjon

Follikulitt

Follikulitt er betegnelsen på en bakterieinfeksjon i en eller flere hårsekker. Overflatiske betennelser kan skyldes friksjon, tette klær, økt svette og tørr hud.

Hva er follikulitt?

Hvert enkelt hår på kroppen vokser i en egen hårsekk, follikel. Follikulitt betyr at det er en bakterieinfeksjon i en eller flere slike hårsekker. Slike infeksjoner kan være overflatiske eller dype. Overflatiske betennelser gir ubetydelige plager. Som regel er disse betennelsene lokalisert til hodebunn eller lår (særlig hos yngre menn), men de kan sitte overalt.

Dype betennelser kan utvikle seg til betente knuter eller pussfylte hulrom, og det kalles da furunkel. Er det mange slike furunkler kalles det furunkulose, og dette forekommer som regel hos voksne personer. Dersom flere furunkler flyter sammen, kan det dannes en større betennelseskul, en karbunkel, og i slike tilfeller kan man få feber og andre allmennsymptomer.

Årsaker til follikulitt

Hårsekkbetennelse skyldes som regel infeksjon med bakterietypen gule stafylokokker. Overflatisk hårsekkbetennelse kan skyldes stadig friksjon mot huden, tette klær, økt svette og tørr hud.

Forandringer oppstår lettere i eksemhud, og man antar at boblebad også kan være en mulig smittekilde. Utbredte forandringer kan være et tegn på nedsatt motstandskraft på grunn av annen sykdom.

Diagnostikk av follikulitt

Follikulitter

Follikulitt og furunkler har typisk utseende, og det er vanligvis ikke nødvendig med annet enn en inspeksjon av utslettet for å stille diagnosen.

Ved tilbakevendende furunkler tar man bakterieprøver fra forandringene.

Behandling av follikulitt

Ved overflatiske infeksjoner kan huden behandles med antiseptisk eller desinfiserende vask og lokale antiseptiske midler. Infiserte skorper må bløtes opp ved bad, vask eller omslag, og deretter fjernes. Det er også viktig med vanlig rengjøring med såpe og rikelig med vann.

Overflatiske follikulitter kan forebygges ved å unngå tette klær og uttørring av huden.

Man bør være tilbakeholden med bruk av lokalt virkende antibiotika. Dette kan føre til motstandsdyktighet mot antibiotika, såkalt resistens, samt fare for allergiutvikling. Når det gjelder behandling mot stafylokokker, må det ofte brukes spesialpenicillin, da disse bakteriene kan være motstandsdyktige mot vanlig penicillin.

Follikulitt i skjegg behandles med antibiotika i tablettform. Furunkulose må behandles med antibiotika i tablettform og eventuelt desinfiserende kaliumpermanganatbad (stoff som blant annet dreper bakterier og tørrer ut huden). Det kan være nødvendig å tømme pussfylte hulrom med å stikke hull med sterilisert nål.

For å forebygge plager hos personer med stadige tilbakefall av furunkler, vil man forsøke å utrydde bakteriene fra smittestedet.

Store betennelsesforandringer som karbunkler, må som regel dreneres kirurgisk. Dersom allmenntilstanden er påvirket, vil det vanligvis bli gitt antibiotika i tillegg. 

Vil du vite mer?

  • Follikulitt