Informasjon

Soppinfeksjon på kroppen (candidiasis)

Candidiasis er soppinfeksjon med gjærsoppen candida albicans . Det finnes en lang rekke ulike typer gjærsoppinfeksjoner. Tilstanden er vanligvis lokalisert på varme, fuktige deler av kroppen.

Hva er candidiasis?

Candidiasis er den vanligste typen soppinfeksjon i huden. Candida er en gjærsopp, og det finnes mer enn 20 ulike typer Candida. Disse soppene lever på alle overflater av kroppen vår, og de kan av og til forårsake infeksjon. Ulike typer gjærsoppinfeksjoner forekommer:

Angulær cheilitt. Er soppinfeksjon i munnvikene. Tilstanden er ganske vanlig blant små barn, eldre mennesker og personer med et svekket immunsystem.

Trøske. Er en Candida-infeksjon i munnen og halsen. Den viser seg som hvite flekker i munnen. Trøske opptrer vanligvis i munnen til personer med kronisk sykdom som diabetes og hiv/aids, kreftsykdom og blant dem som bruker kortison i tablettform.

Intertrigo. Er en irritasjon i kroppens hudfolder. Candida-infeksjoner oppstår vanligvis på varme og fuktige steder på kroppen, som under armene, i skrittet, under brystene og i hudfoldene på buken hos overvektige personer. Vanligvis klarer huden å beskytte oss mot gjærsopp, men ethvert brudd eller kutt i hudoverflaten kan være en inngangsport for gjærsopp.

Candida bleieutslett. Hos barn med bleieutslett kan sopp trenge gjennom huden og forårsake soppinfeksjon.

Candida utslett på kroppen. Kan skyldes uttalt svetting, bruk av antibiotika, immobilitet som gjør at hudfolder lukker seg over hud. Tilstanden er vanligst blant personer med diabetes som ligger i sykehus.

Candidavaginitt. Er en candida-infeksjon i skjeden og rundt skjedeåpningen. Candida albicans forekommer normalt i skjeden og kan føre til kløe, rødhet, irritasjon og brennende ubehag.

Medfødt candidiasis. Skyldes candidasmitte fra skjedeveggen under fødsel. Utslettet kommer i løpet av noen få timer etter fødselen.

Neglerotsbetennelse med candida. Er en kronisk betennelse i neglefolden. I noen tilfeller skilles det ut puss og området rundt neglen hovner kraftig opp.

Candida mellom fingrene. Candida infeksjon i huden i overgangen mellom fingrene. Tilstanden ses oftere blant personer med diabetes og blant personer som arbeider mye med vann (husmødre, vaskehjelp og de som er utsatt for sterke kjemikalier).

Systemisk candidiasis. Er en candida-infeksjon som finnes i hele kroppen. Det er en meget sjelden tilstand med høy dødelighet (opptil 75 prosent kan dø). Ofte skyldes tilstanden annen underliggende, alvorlig sykdom.

Angulær cheilitt
Angulær cheilitt
Bleiedermatitt med sopp
Bleiedermatitt med sopp
Neglesopp
Neglesopp
Candida soppinfeksjon i armhulen
Candida soppinfeksjon i armhulen
Neste side