Informasjon, tilstand

Erythrasma

Erythrasma er en overflatisk infeksjon i huden forårsaket av bakterien Corynebacterium minitissimum. Symptomer er skjelling og eventuelt sprekkdannelse mellom tærne, eller som mer sammenflytende rødt til brunt utslett i lysker, armhuler, under bryst, rundt endetarmsåpningen eller rundt navlen.

Hva er erythrasma ?

Dette er en infeksjon i det øverste hudlaget forårsaket av bakterien Corynebacterium minitissimum. Sykdommen fører til et fotsopplignende utslett med skjelling og eventuelt sprekker mellom tærne, eller til et mer sammenflytende rød-brunt utslett på fuktige hudområder i armhuler, lysker, under bryst, rundt endetarmen eller rundt navlen.

Forekomst

Det finnes ingen pålitelige tall på hyppigheten av denne tilstanden i Norge, men den antas å være relativt vanlig.

Årsaker

Årsaken er en infeksjon i huden med bakterien Corynebacterium minitissimum. Dette er en bakterie som er en del av den normale bakteriefloraen på huden, og som dermed har nyttige funksjoner med å beskytte oss mot farligere bakterier. Dersom huden blir oppbløtt, og spesielt dersom det i tillegg er slitasje og skader i huden, kan denne bakterien finne gode vekstbetingelser like under hudoverflaten, noe som kan føre til en lokal infeksjon.

Symptomer og tegn

Den hyppigste varianten av erythrasma er skjelling, fortykket hud og eventuelt sprekkdannelse i huden mellom tærne og kan være vanskelig å skille fra fotsopp. Den andre typiske varianten er et mer sammenflytende utslett med svak rødfarge, etter hvert eventuelt mer brunfarget utslett, lokalisert i hudfolder som lyske, armhule, under bryst eller rundt navlen. Overflaten av utslettet er ofte fuktig og litt rynket. Noen plages med litt kløe, ellers er det ingen symptomer av utslettet. Med økende utbredelse kan utslettet fort bli kosmetisk sjenerende.

Diagnosen

Diagnosen kan stilles ut fra det typiske utseendet. Men det kan være vanskelig å skille utslettet fra en soppinfeksjon. Hudleger bruker en lampe som gir ultrafiolett lys (Woods lampe). Når erythrasma blir belyst med Woods lampe, lyser utslettet korallrødt som skyldes at bakterien produserer stoffer kalt porfyriner.

Det er også mulig å farge hudavskrap og påvise bakterien i mikroskop. Dette tar tid og krever øvelse, og blir i praksis ikke gjort. Dersom det er mistanke om sopp, kan legen lage et spesielt preparat og mikroskopere etter sopp - dersom det ikke finnes sopp, styrker det mistanken om at Corynebacterium minitissimum er årsaken til utslettet.

Behandling

Behandlingen er antibiotika liniment eller krem, eller soppdrepende midler. Dersom utslettet er avgrenset, kan man bruke antibiotikaholdig eller soppdrepende salve som smøres på utslettet to ganger daglig i cirka to uker. Dersom utslettet er utbredt, kan det være vanskelig og omstendelig å dekke alt med liniment eller krem. I slike tilfeller brukes antibiotika tabletter.

Forløp og prognose

Sykdommen utvikles langsomt og kan gi kløe og kosmetisk ubehag, men den har ingen farlige komplikasjoner. Behandlingen vil hjelpe hos de aller fleste. Tilbakefall er imidlertid ikke uvanlig.