Informasjon

Pleie av operasjonssår

Etter en operasjon er det viktig å pleie operasjonssåret på en slik måte at det minsker risikoen for at det skal sette seg en infeksjon i såret.

Når kan jeg fjerne bandasjen?

De fleste sår trenger bandasje de første dagene. Hensikten med bandasjen er først og fremst å beskytte såret mot infeksjoner, men bandasjen er også nyttig for å suge opp væske og blodvann som måtte tømme seg fra såret. Hvor lenge du behøver bandasje, kan variere og du vil som regel få klar beskjed om det fra lege eller sykepleier. Ofte kan bandasjen ligge frem til stingene skal fjernes, så lenge den er ren og tørr. 

Hva gjør jeg dersom såret blir rødt?

Sårkantene er som regel lett rødlige en stund etter operasjonen. Dette er normalt. Dersom rødheten sprer seg utover såret og øker i omfang, bør du kontakte legen din. Dersom bandasjen gjennomtrekkes av puss og såret blir økende ømt og vondt, bør du også ta kontakt med legen. Dette er tegn på at du har infeksjon i såret.

Hva gjør jeg dersom såret blør?

Dersom du ser at bandasjen er blodig, bør du skifte denne med en ny tørr bandasje. Dersom såret fortsatt blør, kan du presse direkte på såret i noen minutter. De fleste blødninger vil da stoppe ganske greit. Dersom dette ikke skjer, må du kontakte legen. 

Må jeg holde såret tørt?

Såret bør holdes tørt de første 24-48 timene etter operasjon. Unngå dusjing og bading det første døgnet. Dersom bandasjen blir våt bør den skiftes.

Vil stingene bli fjernet?

Dype sting blir sydd med en spesiell tråd som ikke trenger å fjernes. Den vil etter hvert bli absorbert av kroppen. Mer overflatiske sting blir sydd med en tråd som skal fjernes. Dette vil legen din ta seg av. Hvor lang tid stingene skal sitte før de fjernes, er avhengig av type sår, hvor det er, størrelse og hvor raskt det gror.

Noen ganger kan legen legge sår-tape på såret etter at stingene er fjernet. Sår-tapen vil gi ekstra støtte til såret. Denne tapen kan som regel fjernes etter tre til syv dager. Selve såret trenger likevel noen måneder før det får tilbake sin fulle styrke.

Bør jeg begrense mine aktiviteter?

Dersom du unngår aktiviteter som medfører belastning for arret/såret, vil reparasjonsprosessen gå fortere. Du bør absolutt unngå aktiviteter som kan føre til at du sliter opp såret. Spør legen din nærmere om hva som gjelder for det såret du har.

Bør jeg unngå sol?

Et arr som fortsatt gror, vil bli mørkere og mer tydelig dersom det blir solbrent. Begrens solingen din de første seks måneder etter operasjonen. Dekk til såret dersom du skal være ute i sterk sol i denne perioden.