Informasjon

Hard hud og liktorn

En liktorn er en forhorning av huden med en brodd ned i underhuden. Den er klart avgrenset, vanligst på føttene og gir som regel ubehag og smerter. Årsaken kan være sko eller sokker som passer dårlig og som irriterer huden.

Hva er hard hud og liktorn?

Hard hud, hornhud, oppstår når et hudområde fortykkes på grunn av stadig press mot området. Hudfortykkelsen oppstår for å styrke og beskytte denne huden mot fortsatt slitasje. Slik fortykket hud behøver ikke å være smertefull. I de tilfeller den blir smertefull, er det nødvendig med behandling.

I et slikt fortykket hudområde i fotsålen dannes det ofte en hard kjerne i midten. Denne kjernen oppleves som en torn som stikker inn i underhuden, og vi betegner det en liktorn. Som oftest opptrer liktorn på tærne eller forfoten. Vanlig fortykket hud (kallus) finnes på føttene, hendene og andre deler av huden som utsettes for stadig gnissing, friksjon.

Årsak

Forhold utenfor kroppen kan gi hard hud og liktorn som følge av friksjon og stadig irritasjon av et mindre hudområde. Det kan være sko eller sokker som passer dårlig, eller som har sømmer som irriterer.

Folk i enkelte yrker er mer utsatte enn andre. For eksempel de som ikke bruker sko, idrettsutøvere som utsetter avgrensede hudområder for sterk slitasje (eks. vektløftere).

Forhold med kroppen som fører til dannelse av hard hud og hornhud, for eksempel over benete fremspring, som følge av feilstillinger i føtter og tær (hammertær).

Symptomer

Fortykket hud uten klar avgrensning er vanligst på føttene og hendene over benete fremspring. De kan variere i farge fra hvit til grågul, brune eller røde. De kan være smertefrie eller ømme. De kan stikke og brenne.

En liktorn kan være tørr, voksaktig, gjennomskinnelig og med en hard kjerne. Den er klart avgrenset, vanligst på føttene og gir som regel ubehag og smerter.

Når bør du søke lege?

Hvis du ikke på egen hånd klarer å behandle den harde huden eller liktornen, og den er vedvarende plagsom eller smertefull, bør du kontakte fotterapeut eller lege. Enhver med diabetes eller dårlig sirkulasjon i bena bør søke lege tidligere, fordi de har økt risiko for infeksjon. Vanligvis behøver du ikke snarlig hjelp ved hard hud eller liktorn.

Skulle det oppstå rødhet rundt liktornen, at det tømmer seg verkliknende materie fra eller rundt såret, det oppstår økende smerter og hevelse, feber, endret farge på fingre eller tær - da bør du raskt ta kontakt med lege.

Diagnosen

Diagnosen stilles ut fra hvordan huden ser og kjennes ut. Det er sjelden eller aldri nødvendig med andre undersøkelser. Foreligger feilstillinger i føttene eller tærne, kan det likevel noen ganger være nyttig med et røntgenbilde.

Noen ganger kan det være vanskelig å skille en liktorn fra en vorte. Nøye vurdering av hudforandringen kan gjøre det mer eller mindre sannsynlig at det er en vorte.

I noen tilfeller kan forklaringen være et fremmedlegeme som har kommet under huden, for eksempel en torn.

Behandling

Egenbehandling

I en tidlig fase av utviklingen av hard hud ("gnagsårfasen") bør du plassere en beskyttende kompress eller bandasje over det såre området slik at friksjonen mot huden reduseres til såret er tilhelet.

Når det foreligger hard hud, bør du smøre på fuktighetskrem for å prøve og løse opp den harde huden, eventuelt bruke liktornplaster (innsatt med salisylsyre som løser opp hud). Gni eventuelt sandpapirskiver eller pimpstein over områdene med hard hud. Ev. kan du forsiktig skrape og skjære av det ytterste av den harde huden. Ikke grav så dypt at du begynner å blø, eller du påfører deg selv en infeksjon på grunn av urent utstyr.

Reduser irritasjonen mot hender og føtter gjennom bruk av hansker eller ved å skifte sko eller sokker. Ha hender og føtter i varmt såpevann (fotbad) for å mykgjøre hard hud og liktorner - dette bør du også gjøre før du begynner å skrape av den harde huden.

Medisinsk behandling

Dersom den harde huden er betent, kan det være nødvendig med antibiotika. Som nevnt ovenfor, kan du løse opp hard hud med salisylsyreplaster.

Kommer du ikke til målet med vanlig behandling, kan kirurgi være påkrevd. Inngrepet retter seg først og fremst mot den underliggende årsaken, f.eks. kan kirurgen meisle av et beinstykke som stikker unormalt ut og utsetter huden for gnissing.

Kirurgi

Noen ganger kan kirurgi være nødvendig. Inngrepet er først og fremst rettet mot den underliggende årsaken, for eksempel kan kirurgen meisle av et beinstykke som stikker ut der huden er utsatt for slitasje.

Forebyggende behandling

Sørg for at sko og sokker passer godt og ikke fører til gnissing. Bruk plaster med utskjæring (ringplaster) over benede fremspring der det er økt friksjon mot huden.

Prognose

Når du har klart å fjerne den harde huden og/eller liktornen, kan du bli helt bra hvis du fjerner årsaken til at problemet oppstod. I noen tilfeller er ikke det mulig. Da er det viktig at du steller pent med bena dine. Vær nøye med hyppig og jevnlig renhold. Bruk f.eks. liktornplaster for å løse opp den harde huden og skrap ned det tykke området med mellomrom.

Vil du vite mer?

  • Clavus - for helsepersonell