Informasjon

Sopp i hodebunnen

Sopp i hodebunnen, tinea capitis, er en av de vanligste soppinfeksjonene blant barn. Typiske symptomer er rødt, skjellende utslett i hodebunnen med flekkvis tap av hår, og som ofte klør.

Hva er sopp i hodebunnen?

Tinea betyr sopp, og capitis betyr hode. Sopporganismer kalt dermatofytter forårsaker soppinfeksjon i hodebunnen gjennom en betennelse av det ytterste hudlaget i hodebunnen. Soppinfeksjoner i huden betegnes ofte som ringorm. Betegnelsen ringorm har ingenting med orm å gjøre, det er en soppinfeksjon.

Forekomsten av soppinfeksjon i hodebunnen er klart høyere i varmere land enn Norge. Barn er oftere enn voksne utsatt for å få soppinfeksjon i hodebunnen. Sopp i hodebunnen en av de vanligste typer soppinfeksjoner hos barn.

Årsaker

Sopp i hodebunnen skyldes ofte smitte fra et dyr. Smitten stammer oftest fra hund eller katt, men den kan også komme fra andre dyr. Smitten kan også overføres mellom personer, via hatter, hårbørster, sengetøy og klær. Ofte kreves det i tillegg en liten hudrift for at sopporganismene skal lage en infeksjon. Tilstanden er smittsom, og små epidemier i barnehager og liknende forekommer.

Symptomer

Tinea capitis

Det typiske tegnet på sopp i hodebunnen er en flekk eller et område som er rødt, skjellende og som skaller (mister hår). Intens kløe foreligger ofte. Ca. halvparten av alle tilfeller der barn mister hår, skyldes sopp i hodebunnen. Lymfeknutene i nakken og på halsen kan bli forstørret. Sopp i hodebunnen kan være forårsaket av ulike typer sopp og kan derfor arte seg litt forskjellig.

Når bør du søke hjelp?

Et barn med kløe i hodebunnen, med skjellende utslett og hårtap bør undersøkes av lege for å klargjøre om det foreligger sopp. Legen må blant annet utelukke psoriasis. Eventuell soppinfeksjon i hodebunnen er en ufarlig tilstand, så undersøkelsen har ingen hast.

Diagnostikk

Diagnosen er oftest lett å stille. Det foreligger flekkvist hårtap og selve utslettet har typisk utseende, selv om det finnes flere undertyper. Legen kan skrape av en prøve fra utslettet og undersøke avskrapet i mikroskop. Hvis prøve bekrefter at det foreligger sopp (prøven er positiv hos halvparten), kan behandling startes. Hvis prøven er negativ, men legen fortsatt mistenker sopp, bør prøve innsendes til mikrobiologisk laboratorium til dyrkning på sopp. Svar på en slik prøve vil først foreligge etter et par uker.

Familiemedlemmer og andre som har vært i nærkontakt med pasienten, bør også undersøkes.

Behandling

Soppinfeksjon i hodebunnen vil som regel kreve tablettbehandling, eventuelt i kombinasjon med lokalvirkende preparat. Det er ikke nødvendig å barbere hodet.

Voksne

Førstevalget hos voksne er terbinafin (Lamisil® eller Terbinafin®) 250 mg en tablett daglig i fire til seks uker. Som tillegg anbefales også behandling med ketokonazolsjampo (for eksempel Fungoral® eller Ketokanozol®) en gang hver uke. Det kan også være aktuelt å gi sjampobehandling til symptomfrie familemedlemmer.

Håret sjamponeres godt med 3-5 ml sjampo og etter 3-5 minutter skylles sjampoen ut. Dette gjøres 2 ganger i uken i 4 uker, deretter vedlikeholdsbehandling ca. 1 gang pr. uke.

Barn

Behandling av soppinfeksjon i hodebunnen hos barn blir ofte gjennomført i samarbeid med spesialist i hudsykdommer. Det finnes forskning som viser at tablettbehandling med terbinafin har effekt og er trygt også hos barn ned til fire års alder, men denne behandlingen er ikke godkjent i Norge. Barn som har startet behandling, kan gå på skolen eller i barnehagen. Børster og kammer må kastes. Sengetøy, luer og liknende må vaskes.

Ketokonazolsjampo kan også brukes av barn, men sikkerhet og effekt er ikke fastslått hos barn under 12 år.

Oppfølging

Behandling av soppinfeksjon i hodebunn er langvarig, og det krever erfaring å bestemme når tilstanden er helbredet. Det kan ta fra en til tre måneder avhengig av sopparten. Sjampobehandling en gang hver uke anbefales ofte i et helt år etter tablettkuren.

Forebygging

Det er viktig å unngå direkte kontakt med personer som er smittet. Du må ikke låne hårbørste, kam eller hodeplagg av en infisert person.

Vil du vite mer?

  • Psoriasis
  • Sopp i hodebunnen - for helsepersonell