Informasjon, tilstand

Helvetesild, herpes zoster

Helvetesild gir ubehag og smerter som kløe, prikking og svie. Utslettet kan bryte ut samtidig med smertene, eller komme etterpå. Personer med helvetesild kan smitte andre med vannkopper.

Hva er helvetesild?

Helvetesild

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket.

Sykdommen starter ofte med lette allmennsymptomer som hodepine, lysskyhet og sykdomsfølelse i 2-3 dager. Deretter merker man ubehag i et avgrenset hudområde i form av kløe, prikking, svie eller smerter. Hudområdet er avgrenset til et mindre område enten i venstre eller høyre kroppshalvdel. Hyppigste lokalisasjon er i brystkasseregionen. Utslettet kan bryte ut samtidig med smertene, men smertene/ubehaget kan i mange tilfeller forutgå utslettet med dager til uker. Foruten på brystkassen kan utslettet komme på halsen, i ansiktet eller ut i armer eller ben.

Vanligvis kommer utslettet i løpet av tre til seks dager etter at smerten/ubehaget startet, et utslett med små blemmer i det aktuelle området. Etter hvert kan blemmene bli fylt med puss, og det kan blø inne i blemmene. Til slutt dannes det skorper på utslettet, og når disse faller av, kan det dannes arr eller oppstå pigmentforandringer. Smertene varierer mye fra person til person, men de kan bli sterke. Som oftest når smertene sitt maksimum i løpet av en uke, for deretter å dabbe av, men dette varierer også. Noen kan ha smerter i ukesvis. Dersom smerten vedvarer mer enn tre måneder, kalles tilstanden postherpetisk nevralgi.

Helvetesild rammer nærmere 30 prosent av befolkningen i løpet av livet. Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker, og hyppigheten stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller er hos personer over 60 år.

Neste side