Informasjon

Pomfolyx

Pomfolyx er en hudsykdom som hyppigst forekommer på håndflater og fingre, men også på føttene og tærne, eller begge steder. Symptomer er kløe og plutselige utbrudd av blemmer.

Hva er pomfolyx?

Pomfolyx er en hudsykdom som finnes på hendene og i noen tilfeller på føttene. Utslettet består av små eller større væskefylte blemmer og eventuell rødflammethet i huden. Et eldre navn på tilstanden er dyshidrotisk eksem, men dette navnet brukes sjeldnere i dag.

Tilstanden er ikke uvanlig, og den kan være vanskelig å skille fra ordinært håndeksem. Vi regner med at 5-20 prosent av alle med håndeksem egentlig har pomfolyx. Tilstanden er vanligere i varmere klima, samt om våren og sommeren, og den forekommer i alle aldre uten kjønnsforskjell.

Årsaker

Årsaken er ukjent, men det antas å være flere medvirkende faktorer. Tilstanden oppfattes som en reaksjon på ulike indre (i kroppen) og ytre faktorer. Pomfolyx synes ofte forbundet med andre hudsykdommer som barneeksem, kontakteksem, metallallergi, soppinfeksjon, bakterieinfeksjon, miljøfaktorer og følelsesmessig stress. Nikkelallergi synes i mange tilfeller å være en viktig underliggende faktor.

Symptomer

Kløe i hender og eventuelt føtter og plutselig utbrudd av blemmer er typisk for tilstanden. Brennende smerte eller kløe oppleves noen ganger før blemmene dukker opp. Det dreier seg ofte om periodevise plager, og periodene varierer i hyppighet fra én per måned til én gang per år. Ulike faktorer kan være utløsende for utbruddene:

 • Følelsesmessig stress
 • Personlig eller familiær allergisk sykdom
 • Visse yrkeseksponeringer
 • Nylig eksponering for kontaktallergener, for eksempel fra smykker

Det foreligger symmetriske utbrudd av klare små blemmer (vesikler) og/eller større blemmer (bullae) i håndflatene og på sidene av fingrene. Men føtter, fotsåler og sidene av tærne kan også være rammet i 10-20 prosent av tilfellene. Blemmene ligger dypt i huden, og huden rundt er vanligvis rød. Som nevnt kan blemmene bli store, og de kan flyte sammen. Typisk går de tilbake uten at det går hull på dem. Når perioden med utslett er over, flasser huden.

Ved langvarig sykdom kan fingerneglene bli forandret med ujevn overflate, og neglen kan bli fortykket og misfarget. Noen opplever at huden mellom fingrene "går litt i oppløsning" og flasser. I noen tilfeller blir blemmene forurenset med bakterier, og det kan oppstå hudinfeksjon med pussholdige blærer.

Behandling

Enkelte pasienter med milde plager opplever at tilstanden går over av seg selv i løpet av to til tre uker. Hovedbehandlingen er kortisonsalve eller -krem. Vanligvis anvendes i starten et forholdsvis sterktvirkende kortisonpreparat som smøres på to til tre ganger daglig i opptil to uker, deretter skiftes det til svakere midler. Salve er noe mer effektivt enn krem, men salve klisser litt mer. Ved plagsom kløe kan du prøve for eksempel Eurax® eller Calamin® liniment.

Ved større blemmer kan det brukes omslag (kompresser) fuktet med en aluminiumoppløsning (Burrows oppløsning). Det kan også være aktuelt for legen å tømme større blemmer for væske, ved å stikke en nål inn i blemmen, uten å fjerne "taket" i blemmen. I så fall bør du også bruke antibiotika for å forhindre infeksjon.

I alvorlige tilfeller kan det noen ganger være påkrevd med kortison i tablettform. Dosen trappes ned over tid. Også andre sterktvirkende midler kan i unntakstilfeller være aktuelle.

Biofeedback behandling for stressreduksjon kan hjelpe noen. Lysbehandling (UVA) kan også være nyttig.

Hva kan du gjøre selv?

 • Bruk lunkent vann og såpefrie rensemidler for å vaske hendene
 • Tørk hendene grundig etter vask
 • Påføre mykgjøringsmidler (f.eks. vaselin) umiddelbart etter håndtørking og så ofte som mulig
 • Bruk bomullshansker under vinyl- eller andre nonlatex-hansker når du utfører vått arbeid
 • Fjern ringer og klokker og armbånd før vått arbeid
 • Bruke hansker/votter i kaldt vær
 • Bruk oppgavespesifikke hansker for friksjonseksponering (f.eks. hagearbeid, snekring)
 • Unngå eksponering for irriterende stoffer som vaskemidler, løsemidler, hårkremer eller fargestoffer, sure matvarer - f.eks. sitrusfrukter

Forebygging

Du bør unngå å komme i kontakt med stoffer du vet du reagerer på. Unngå også om mulig stress. Bruk fuktighetskrem regelmessig.

Prognose

For noen er dette en forbigående tilstand som gir lite besvær, men for andre dreier det seg om en kronisk og/eller stadig tilbakevendende hudlidelse. Med årene vil de fleste oppleve bedring med færre oppblussinger.

Vil du vite mer?

 • Pomfolyx - for helsepersonell