Hva er soleksem?
Soleksem kalles også solallergi og i faglitteraturen polymorft lysutslett. Det er ukjent hva som egentlig skjer i hudcellene hos personer som plages med soleksem. Men sollyset, både UVA og UVB stråler, kan lage noen reaksjoner i huden som medfører dannelse av kjemiske forbindelser som kroppen gjenkjenner som fremmed. Dermed startes en motreaksjon fra kroppens side, og det utvikler seg en lokal betennelse. Huden blir rød og varm, og ofte litt hoven. Det dannes små røde prikker og blemmer.
![]() |
![]() |
Soleksem skiller seg fra solbrenthet ved at eksemet dukker opp etter langt mindre soleksponering enn det som skal til for å få brannskade.
Forekomst
Soleksem er vanlig forekommende. Man regner at i Norden er omtrent 10-15 prosent av befolkningen plaget, og det er en tendens til at denne prosentandelen er økende. Soleksem er noe vanligere hos kvinner enn menn. Oftest opptrer det i yngre år, men det kan også vise seg for første gang i høy alder.
Noen medikamenter, spesielt antibiotika og enkelte typer nervemedisiner, kan medføre at huden blir mer solfølsom og derved bidra til å utløse soleksem. Tenk derfor på dette som en mulighet dersom du opplever uventa hudreaksjoner etter soling.
Symptomer
Det typiske forløpet er at det oppstår reaksjoner i huden etter opphold i solen, oftest om våren etter lang tids fravær fra sol. Utslettet utvikles fra noen timer og opptil ett til to døgn etter soleksponering. Oftest blir huden jevnt rød med små knuter eller blemmer i utslettet. Typisk er det også at utslettet medfører plagsom kløe. Hos de fleste vil plagene gradvis gli over i løpet av de nærmeste fire til syv dagene dersom du unngår ny soling.
Utslettet er lokalisert bare på solbestrålt hud. Vanligst er V-formet utslett på bryst og over skjortekragen i nakken. Men utslettet finnes også på armer og hender og føtter. Ansiktet blir vanligvis spart fordi huden i ansiktet blir herdet ved eksponering for sol og lys hele året.
De fleste med milde plager blir bedre i løpet av sommeren med gjentatt forsiktig soling. Men det ser ut til at allergien vedvarer med fare for nytt eksem neste sesong dersom du ikke beskytter deg tilstrekkelig.
Behandling
Ved utbrudd av soleksem er det viktigste å holde seg unna solen. Det kan lindre med kalde omslag. Dersom kløen er plagsom, kan allergidempende og kløestillende medisiner benyttes (fås reseptfritt på apotek). Selve utslettet dempes ganske effektivt med kortisonholdige kremer, vanlig reseptfri hydrokortison er som regel tilstrekkelig. Smør to til tre ganger daglig til utslettet er borte.
Aloe vera anbefales av noen. Dette lindrer ubehaget, men ser ikke ut til å lege eller forkorte sykdommen. Men den vitenskapelige dokumentasjonen for helbredende effekt av hydrokortison er heller ikke god, så her er det flere muligheter.
Forebygging
Soleksem forebygges mest effektivt ved å beskytte deg mot solen. Det beste er dekkende klær. Men det er viktig å være klar over at tynne bomullsklær slipper gjennom mye UVA-lys. Også under bading i saltvann kommer så mye som 50 prosent av UVA-strålingen fram gjennom vannet.
Solkremer gir ikke full beskyttelse, men dersom du bruker kremer med solfaktor høyere enn 15 og filter for både UVA- og UVB-stråling, kan dette ha god forebyggende virkning. Det er et viktig å smøre relativt tykt, og du bør smøre deg inn minimum 30 minutter før du skal i solen. Solkremer brytes noe ned i løpet av dagen, og smøring må derfor gjentas. Husk også at bading kan vaske bort solkrem. Solkremer som er "water-proof" er best i slike situasjoner.
Herding av huden hjelper. Dersom du oppholder deg kort tid i solen og gradvis øker eksponeringstiden utover sommeren, opplever mange at plagene avtar eller blir borte. I vanskelige tilfeller, hvor du ikke klarer å få dette til på egen hånd, kan noen bli bedre ved lysbehandling hos hudlege før sesongen starter.
Er soleksem farlig
Det er ikke sett noen alvorlige komplikasjoner eller økt risiko for hudkreft hos pasienter med soleksem. Dette er med andre ord en ufarlig, men for mange en svært plagsom lidelse.