Informasjon

Solforbrenning og soleksem, utdypende anbefalinger

Solforbrenning regnes som førstegrads forbrenning, og gir en betennelsesaktig reaksjon i huden. Soleksem menes å være en allergisk reaksjon, som kan gi rødt utslett og kløe. Det er flere typer behandling som kan brukes for å lindre plagene.

Å sole seg gir mange følelse av velbehag, men er du uforsiktig kan det føre til solbrenthet og eventuelt soleksem.

Hopp til innhold

Hva er solforbrenning?

Solinflammasjon (solforbrenning) er en fellesbetegnelse på hudens ulike reaksjoner på solstråler. Inflammasjon betyr betennelse1. Solforbrenning er den vanligste akutte effekten av UV-stråling på hvit hud. Solforbrenning klassifiseres som en førstegrads forbrenning. Det er en betennelsesaktig reaksjon med blodkarutvidelse i huden, hevelse, kløe og svie, som blir gradvis borte i løpet av noen dager. Trosser du solforbrenningen og soler deg ytterligere, vil forbrenningen forverres og gi sterk solforbrenning, som klassifiseres som 2. - eller 3. grads forbrenninger.

Solforbrenning

Bruningseffekten forårsakes både av UVA og UVB-stråling. UVB stimulerer produksjonen av fargestoffet melanin i huden, mens UVA-strålingen bruner via allerede eksisterende melanin. Om strålingen gir størst bruningseffekt eller rød hud avhenger av hudtype. For den vanlige nordmann er det vanskelig å bli brun uten også å bli forbrent. Mens for mennesker med hudtype som tåler solen bedre, er bruningseffekten større enn rødhetsutviklingen.

Noen mennesker får soleksem under soling. Dette menes å være en allergisk reaksjon, men det er uvisst hva som utløser denne effekten.