Informasjon

Solforbrenning og soleksem, utdypende anbefalinger

Solforbrenning regnes som førstegrads forbrenning, og gir en betennelsesaktig reaksjon i huden. Soleksem menes å være en allergisk reaksjon, som kan gi rødt utslett og kløe. Det er flere typer behandling som kan brukes for å lindre plagene.

Temaside om Korona

Hva er solforbrenning?

Solinflammasjon (solforbrenning) er en fellesbetegnelse på hudens ulike reaksjoner på solstråler. Inflammasjon betyr betennelse1. Solforbrenning er den vanligste akutte effekten av UV-stråling på hvit hud. Solforbrenning klassifiseres som en førstegrads forbrenning. Det er en betennelsesaktig reaksjon med blodkarutvidelse i huden, hevelse, kløe og svie, som blir gradvis borte i løpet av noen dager. Trosser du solforbrenningen og soler deg ytterligere, vil forbrenningen forverres og gi sterk solforbrenning, som klassifiseres som 2. - eller 3. grads forbrenninger.

Solforbrenning

Bruningseffekten forårsakes både av UVA og UVB-stråling. UVB stimulerer produksjonen av fargestoffet melanin i huden, mens UVA-strålingen bruner via allerede eksisterende melanin. Om strålingen gir størst bruningseffekt eller rød hud avhenger av hudtype. For den vanlige nordmann er det vanskelig å bli brun uten også å bli forbrent. Mens for mennesker med hudtype som tåler solen bedre, er bruningseffekten større enn rødhetsutviklingen.

Noen mennesker får soleksem under soling. Dette menes å være en allergisk reaksjon, men det er uvisst hva som utløser denne effekten.

Neste side