Informasjon

Svette hender og føtter

Svette hender og føtter skyldes vanligvis ikke en sykdom. Problemet debuterer ofte i barndommen. Ofte er det en overhyppighet i familien. Det synes å være en arvelig komponent.

Svette hender og føtter

Håndflatene, fotsålene, ansiktet og armhulene har flere svettekjertler enn noen annen del av kroppen din. Noen mennesker svetter mye fra disse områdene, såkalt hyperhidrose. Problemet er vanlig og kan være svært plagsomt. Foruten å forstyrre normale daglige aktiviteter, kan det også medvirke til sosial angst eller forlegenhet.

De fleste mennesker svetter når de trener eller anstrenger seg, er i varme omgivelser, eller er nervøse, redde eller under stress. Den overdrevne svettingen ved hyperhidrose overgår imidlertid slik normal svetting. Kraftig svette kan gjøre klærne gjennombløte av svette eller medføre at det drypper svette fra hendene. 

Personer som svetter mye, er mer utsatte for å få hudinfeksjoner som ringorm og eksem foruten de psykososiale problemene det skaper.

Årsak

Å svette er kroppens mekanisme til å kjøle ned seg. Nervesystemet trigger automatisk svettekjertlene når kroppstemperaturen stiger. Svetting opptrer også normalt, særlig i hendene, når du er nervøs. Ved hyperhidrose blir nervene som skal trigge svettekjertlene, overaktive og utløser mer svette når det ikke er nødvendig. Problemet forsterkes når du er under stress eller er nervøs.

Svette hender og føtter skyldes vanligvis ikke en sykdom. Problemet debuterer gjerne i barndommen. Ofte er det en opphopning i enkelte familier. Det synes å være en arvelig komponent.

Unntaksvis kan overdreven svetting skyldes bivirkninger av medisiner, overgangsalderen, lavt blodsukker, overaktiv skjoldkjertel (høyt stoffskifte), noen krefttyper, hjerteattakk, infeksjon.

Diagnostikk

Ansiktssvette

Legen legger stor vekt på sykehistorien din og gjør en kroppsundersøkelse. Hvis symptomene er åpenbare, er det lett for legen å stille diagnosen hyperhidrose.

Det vil hos noen være nødvendig med blodprøver og urinprøve for å avklare om den overdrevne svettingen kan skyldes en underliggende medisinsk tilstand som høyt stoffskifte (hypertyreose) eller lavt blodsukker (hypoglykemi).

Behandling

Det finnes ingen ideell behandling. Behovet for behandling avhenger av hvor mye du svetter og hvor mye svettingen innvirker på dine daglige aktiviteter.

Flere behandlingsmuligheter finnes:

  • En aluminiumklorid oppløsning kan påføres huden i håndflatene og fotsålene. Dette er den enkleste og foretrukne behandlingen. Behandlingen gir lite bivirkninger, men noen kan bli overfølsomme for midlet. Det finnes deodoranter som inneholder aluminiumklorid.
  • Kaliumpermanganat. Illeluktende fotsvette kan skyldes at bakterier spalter fett til smørsyre, og slik fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat - fotbad eller antiseptisk vask og påføring av antiseptisk krem, eller kombinasjoner av dette. Luktende fottøy må også desinfiseres
  • Strømbehandling (iontoforese). Behandlingen innebærer at en mild elektrisk strøm passerer via rennende vann til huden din. Du må få utlånt nødvendig apparatur. Behandlingen kan gjennomføres hjemme. Den er trygg og har en viss effekt.
  • Personer med alvorlig svetting kan behandles med injeksjoner med botulinumtoksin. Behandlingen er imidlertid plagsom, kostbar, må gjentas og utføres bare få steder i Norge.
  • Hvis ingen av behandlingene virker, kan det utføres kirurgi der man kutter nervene som styrer svettingen (sympatektomi). Dette er et forholdsvis drastisk tiltak og må nøye vurderes i samråd med fastlegen din og en kirurg som utfører inngrepet. Bivirkninger som følge av nedsatt sympatikusaktivitet kan være uttalte. En stor andel får etter en tid såkalt kompensatorisk svetting på andre hudområder, hos noen er disse plagene uttalte.

Vil du vite mer?