Informasjon, tilstand

Akutt bekkeninfeksjon

Akutt bekkeninfeksjon hos kvinner skyldes som regel spredning av en infeksjon i skjeden og livmorhalsen til selve livmoren og egglederne. Hyppigste årsak er klamydiainfeksjon.

Hva er akutt bekkeninfeksjon?

Innvendige kvinnelige kjønnsorganger

Akutt bekkeninfeksjon er infeksjon i livmoren, egglederne, eggstokkene og eventuelt bukhinnen - som regel er begge egglederne betente. På engelsk brukes betegnelsen pelvic inflammatory disease eller PID. Flere ulike bakterier kan forårsake tilstanden, men hyppigst (30 til 40 prosent av tilfellene) dreier det seg om infeksjon med bakterien Chlamydia trachomatis. Tidligere var gonoré en hyppig årsak.

Symptomene kan variere i intensitet fra milde plager til sterke plager med nedsatt allmenntilstand. Vanlige symptomer er smerter i nedre del av magen og unormal utflod. Noen har også feber og frysninger. Uregelmessige blødninger er ikke uvanlig, og noen har vannlatningsplager. Symptomfri infeksjon kan også foreligge.

Antall nye tilfeller per år er i aldersgruppen 15-44 år beregnet til 10 til 20 per 100 000 kvinner (0,1 til 0,2 prosent). Tilstanden er hyppigst blant unge, seksuelt aktive kvinner med flere partnere, men den kan forekomme helt opp til overgangsalder og uten seksuell risikoatferd.

Tidlig diagnose og behandling er viktig for å unngå varige skader i underlivet.

Neste side