Informasjon, tilstand

Akutt bekkeninfeksjon

Akutt bekkeninfeksjon hos kvinner skyldes som regel spredning av en infeksjon i skjeden og livmorhalsen til selve livmoren og egglederne. Hyppigste årsak er klamydiainfeksjon.

Hva er akutt bekkeninfeksjon?

Innvendige kvinnelige kjønnsorganger

Akutt bekkeninfeksjon er infeksjon i livmoren, egglederne, eggstokkene og eventuelt bukhinnen - som regel er begge egglederne betente. På engelsk brukes betegnelsen pelvic inflammatory disease eller PID. Flere ulike bakterier kan forårsake tilstanden, men hyppigst (20-40 prosent av tilfellene) dreier det seg om infeksjon med bakterien Chlamydia trachomatis. Tidligere var gonoré en hyppig årsak.

Symptomene kan variere i intensitet fra milde plager til sterke plager med nedsatt allmenntilstand. Vanlige symptomer er smerter i nedre del av magen og økt utflod. Noen har også feber og frysninger. Uregelmessige blødninger er ikke uvanlig, og noen har vannlatningsplager.

Antall nye tilfeller per år er i aldersgruppen 15-44 år beregnet til 10-20 per 100.000 kvinner (0,1-0,2 prosent). Tilstanden er hyppigst blant unge, seksuelt aktive kvinner med flere partnere, men den kan forekomme helt opp til overgangsalder og uten seksuell risikoatferd.

Tidlig diagnose og behandling er viktig for å unngå varige skader i underlivet.

Neste side