Informasjon, tilstand

Akutt bekkeninfeksjon

Akutt bekkeninfeksjon hos kvinner skyldes som regel spredning av en infeksjon i skjeden og livmorhalsen til selve livmoren og egglederne. Hyppigste årsak er klamydiainfeksjon.

Hva er akutt bekkeninfeksjon?

Innvendige kvinnelige kjønnsorganger

Akutt bekkeninfeksjon er infeksjon i livmoren, egglederne, eggstokkene og eventuelt bukhinnen. På engelsk brukes betegnelsen pelvic inflammatory disease eller PID. Ofte skyldes bekkeninfeksjon en blanding av ulike bakterier fra tarm og/eller skjede. Seksuelt overførte infeksjon er vanlig årsak.

Symptomene kan variere i intensitet fra milde plager til sterke plager med nedsatt allmenntilstand. Vanlige symptomer er smerter i nedre del av magen og unormal utflod. Noen har feber og frysninger. Uregelmessige blødninger i form av er ikke uvanlig, og noen har vannlatningsplager. Symptomfri infeksjon kan også forekomme.

Forekomsten med antall nye tilfeller per år er usikker, blant annet fordi infeksjonen hos noen er uten symptomer. I et dansk materiale ble det funnet at omkring 0,7 prosent av kvinner fra 15 til 44 år hadde fått behandling i sykehus for akutt bekkeninfeksjon. Tilstanden er hyppigst blant unge, seksuelt aktive kvinner med flere partnere.

Tidlig diagnose og behandling er viktig for å unngå varige følgetilstander som infertilitet, kroniske bekkensmerter og økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Neste side