Informasjon

Kronisk borreliose?

Gjentatte betennelser i få eller flere ledd kan forekomme i etterforløpet av en borreliainfeksjon og kan medføre en kronisk leddbetennelse (artritt).

Borreliose er en lokal eller generell infeksjonssykdom som hos mennesker er forårsaket av bakterien Borrelia. Infeksjonen overføres via flåttbitt. Forskning viser at 10-40 prosent all flått er bærere av Borrelia-bakterien, og de kan dermed påføre mennesker denne infeksjonen.

Tidlig og avgrenset borreliose arter seg som et utslett (erythema migrans) og utgjør sannsynligvis 95 prosent av alle tilfeller av borreliose. Under 5 prosent av tilfellene er utbredt og generell sykdom. Det skilles mellom tidlig og sent stadium av borreliose.

Et stridsspørsmål innenfor medisinen er om det forekommer en kronisk form for borreliose.

Senmanifestasjon av borreliose

Det skilles mellom to hovedformer:

  • Tilbakevendende leddbetennelser
  • Sen nevroborreliose

Gjentatte betennelser i få eller flere ledd kan forekomme i etterforløpet av en borreliainfeksjon og kan medføre en kronisk leddbetennelse (artritt). Ubehandlet tidlig borreliose-artritt gir i inntil 60 prosent av tilfellene overgang til en langtrukken, kronisk leddbetennelse i få eller flere ledd.

Sen nevroborreliose utgjør færre enn 5 prosent av nevroborreliosepasientene. Det foreligger da tegn på betennelse i hjernen (encefalitt) eller både i ryggmarg og hjerne (encefalomyelitt). Forskerne mener denne betennelsen sannsynligvis ikke skyldes aktiv infeksjon med bakterier, men en betennelsesreaksjon uten tilstedeværelse av bakterier, det legene kaller en inflammasjon. Symptomene kan være

  • spasmer - langvarige, ukontrollerte og seige sammentrekninger av muskler, avbrutt av korte pauser
  • ataksi - ustødige og dårlig koordinerte bevegelser
  • vannlatingsproblemer
  • vedvarende utslett på strekkesiden av en arm eller et bein
Neste side