Informasjon

Nyrebekkenbetennelse

Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

Nyrebekkenbetennelse kan også hos enkelte eldre forekomme uten feber.
Nyrebekkenbetennelse kan også hos enkelte eldre forekomme uten feber.

Hopp til innhold

Hva er nyrebekkenbetennelse?

Dette er en betennelse i nyrebekkenet - der urinen samles før den går ned i urinlederne. Infeksjonen kan også spre seg til selve nyrevevet der filtrasjonen av urinen foregår. Infeksjonen starter gjerne i urinrøret eller urinblæren, og spres oppover urinlederne til nyrebekkenet. Nyrebekkenbetennelse heter pyelonefritt på medisinsk fagspråk. Kalles også øvre urinveisinfeksjon, i motsetning til blærekatarr eller urinrørsbetennelse, som kalles nedre urinveisinfeksjon. 

Nyre - binyre - blære - urinveier

Nyrebekkenbetennelse forekommer i alle aldersgrupper. Vi regner at cirka 1 av 1000 personer per år får nyrebekkenbetennelse og cirka en av tre må innlegges i sykehus. Tilstanden ses hyppigst blant kvinner. Blant gravide er forekomsten en til to prosent. 

En nyrebekkenbetennelse krever rask behandling. Ubehandlet kan infeksjonen skade nyrene, eller bakteriene kan spre seg over til blodstrømmen og forårsake en livstruende blodforgiftning.