Informasjon, tilstand

Svettekjertelbetennelse

Svettekjertelbetennelse (hidradenitis suppurativa) er en betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler, oftest i armhuler eller lyske.

Temaside om Korona

Hva er svettekjertelbetennelse?

Svettekjertelbetennelse - hidradenitis suppurativa (HS) på fagspråket - er en betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler, oftest i armhuler eller lyske, men kan også forekomme rundt kjønnsorganer, endetarm eller under brystene hos kvinner.

Det typiske bildet er at det dannes ømme, røde kuler i huden, disse kan utvikles til verkebyller. Byllene kan sprekke og tømme seg for puss. Betennelsen går ofte dypt ned i huden. Det kan danne seg falske ganger under huden, og det danner seg etter hvert ofte arr. 

Svettekjertelbetennelse er i de fleste tilfeller en kronisk plage med svingende intensitet. Områdene med utslett er ofte såre/ømme, det kan bli mye smerter. Væsking og pussutskillelse gir ofte dårlig lukt. Dette kan være svært hemmende i sosiale og intime sammenhenger. 

Det er ingen uvanlig lidelse. Omtrent en prosent av befolkningen i Europa plages av denne tilstanden. Tilstanden er vanligst fra puberteten og opp til nærmere 40-årsalderen. Kvinner har tilstanden fire ganger så hyppig som menn.

Årsaker

Det ser ut til å være en arvelig komponent, hos opptil 30 prosent finnes det flere tilfeller i familien. Det er sannsynligvis også en en hormonell komponent, og noen opplever forverringer i forbindelse med menstruasjon. Tilstanden forekommer oftere, og kan også være mer alvorlig hos dem som røyker eller er overvektige.

Betennelsen skyldes tilstopping av utførselsganger fra hårsekker i områder på kroppen med svettekjertler. Dette medfører betennelsesreaksjon under huden som gir ømhet og hevelse. Den lokale immuniteten i huden svekkes, og det er økt risiko for at bakterier som ellers er uskyldige, kan komme inn i de tette kjertlene og forårsake en infeksjon. Skade av huden, varme og fuktighet øker risikoen for slike plager.

Tilstanden skyldes ikke dårlig hygiene, og den er heller ikke smittsom.

Diagnosen

Diagnosen er enkel. Lidelsen medfører kuler eller byller med smerte, hevelse, rødhet i armhulen, lysken eller rundt ytre kjønnsorgan. Tilstanden kommer svært ofte tilbake om igjen og om igjen over flere år. Med tiden kan det oppstå arr eller ganger/fistler under huden.

Behandling

Milde tilfeller kan i tidlig fase behandles med antibiotikakrem, en type medisin som også brukes ved behandling av vanlige kviser.

Ved mer uttalte plager er det aktuelt å tenke tidlig på kirurgisk behandling - det vil si å fjerne det syke hudpartiet. Dette gjøres ved operasjon, enten vanlig kirurgi eller ved bruk av laser. Kirurgi er spesielt aktuelt dersom hudforandringene er avgrenset til et mindre område. Men også ved de mest alvorlige og utbredte tilfellene er kirurgi aktuelt. Det er derfor viktig å henvise pasienter med HS til hudlege eller plastisk kirurg på et tidlig tidspunkt. 

Ved akutte betennelser er det ofte nødvendig med medisiner for å dempe betennelsen. Dette kan være langvarige kurer med antibiotika (ulike tetrasykliner), tretinoider eller immundempende medisiner. Denne behandlingen er det hudleger som styrer. 

For å forebygge tilbakefall anbefaler hudleger at man vasker det betente området med klorheksidinsprit.

Forebygging?

Røykestopp er svært viktig fordi røyking fører til nedsatt blodsirkulasjon i de ytre hudlag, og kroppens evne til å reparere skader svekkes betydelig. Dersom man er overvektig, kan det sannsynligvis lindre plagene om man klarer å redusere vekten. 

Skadet hud disponerer ofte for forverring - man bør stelle fint med huden. Klærne bør være luftige og ledige for å unngå stramming over sårene. Daglig bruk av deodorant kan hindre at huden blir oppbløtt, men bør ikke brukes dersom huden blir irritert. Man bør unngå hårfjerning og barbering, fordi det kan medføre små skader i huden. Det bør ikke trykkes/klemmes på nye knuter. 

Daglig varsom vask kan redusere lukt og hindre infeksjon. En mild såpe med nøytral pH kan brukes. Eventuelt kan man bruke klorhexidin i perioder. 

Vil du vite mer?