Informasjon

Råd for å forebygge flåttbåren sykdom

De fleste flåttbitt etterlater seg bare et lite rødt merke, og er helt ufarlige. I noen tilfeller kan flåtten være smittet av bakterier eller virus som kan overføres til mennesker ved bitt. Ved å følge noen enkle råd kan du forebygge flåttbitt.

Hopp til innhold


Om flåttbåren sykdom

Skogflåtten Ixodes ricinus er svært utbredt i Agderfylkene, men stedvis i store mengder også langs kysten på Vestlandet og i Trøndelag, til og med Helgeland.

I Norge er skogflåtten som hovedregel i aktivitet i perioden fra april til november.

Langt de fleste flåttbitt etterlater seg bare et lite rødt merke, som et insektstikk, og er helt ufarlige. I noen tilfeller kan flåtten være smittet av bakterier eller virus som kan overføres til mennesker ved bitt. Mest kjent er bakterien Borrelia, som kan medføre sykdommen borreliose og sjeldnere viruset TBE-virus som fører til sykdommen skogflåttencefalitt (TBE). Flått kan også være årsak til anaplasmose (tidligere kalt ehrlichiose).

Når vi har respekt for denne flåtten, er det nettopp på grunn av faren for at den kan inneholde smitte og kan overføre smittestoffene til mennesker ved bitt. Skogflåtten kan aldri føre til sykdom før den har bitt seg fast.