Informasjon

Omgangssyke og væskebehandling

Hva og hvor mye du bør drikke ved omgangssyke, varierer etter alder. Drikke som kan hjelpe større barn og voksne, kan være farlig og gi lengre sykdomsvarighet hos småbarn.

Hvert år blir flere barn og voksne syke med oppkast og diaré. Den vanlige omgangssyken skyldes forskjellige virus. Norovirus er ekstremt smittsomt og gir en kraftig mageinfeksjon som varer 2-3 dager. Det er ikke uvanlig å kaste opp flere ganger i timen på det meste. Rotavirus er en av de vanligste årsakene til diaré hos barn på verdensbasis. Voksne og større barn får en mildere sykdom som varer noe lengre. Små barn, særlig de under 2 år, kan bli alvorlig uttørket. Andre virus som gir omgangssyke, er f.eks. adenovirus.

Hva skal man gjøre?

Fortsett med å drikke og spise selv om du er kvalm. Små barn må tilbys regelmessig drikke selv om de kaster opp. Den største feilen man kan gjøre, er å vente med å spise eller drikke “for at magen skal få hvile seg.” Om barnet ammes, fortsett å amme. Det farligste med omgangssyke, er dersom kroppen blir uttørket.

Hva skal man drikke og spise

I mange år har anbefalinger fra verdens helseorganisasjon (WHO), senter for sykdomskontroll i USA (CDC) og den europeiske foreningen for barnegastroenterologi, ernæring og leversykdommer (ESPGHAN) vært tilgjengelig. Felles for disse er at det viktigste er å tilføre væske med mindre sukker og salt enn hva man brukte å gi tidligere.

Det er ingen grunn til å legge om kostholdet. Barnet kan fortsette å drikke melk.

Nå vet vi at drikke med høyt innhold av sukker og/eller salt faktisk er med på å øke væsketapet fra kroppen. I tillegg til å tape vann, mister også kroppen salter når man har diaré eller kaster opp.

Vanlig bordsalt (NaCl) er lett å erstatte. Kaliumklorid (KCl) er det vanskeligere å tilføre. Kaliumklorid er spesielt viktig å få i seg når man kaster opp, siden det tapes mye kalium fra magesekken. Sportsdrikk inneholder ofte noe kaliumklorid, men har en veldig ugunstig sammensetning med for mye sukker.

Det finnes mange enkle råd om hva som er lurt å drikke. Blanding med farris og eplejuice, cola uten kullsyre, oppskrift på salt og sukker i 1 liter vann, utvannet sportsdrikk osv. Mange av disse rådene kan fungere for voksne og eldre barn som ikke er spesielt syke. For de minste barna, kan slike råd være farlige eller forlenge sykdomsvarigheten.

Dersom legen din gir deg en oppskrift på sukker og salt i vann, må denne følges helt nøyaktig. Det beste er uansett ferdige blandinger med sukker og salt som skal blandes ut i vann. Disse har en sammensetning som gjør at kroppen kan ta opp væske og at man får erstattet viktige salter som tapes. Slike blandinger får du kjøpt på apoteket. Småbarnsforeldre kan godt ha noen poser liggende hjemme.

Hvor mye skal man spise og drikke

De første timene etter man blir syk, må man få i seg mye væske i små porsjoner. Barn under 5 år kan få 5 milliliter om gangen hvert 5. minutt selv om de kaster opp.

Etterpå er det viktigste å drikke regelmessig. Fortsett å spise normal mat (inkludert melk) i små mengder, dette hjelper kroppen å bli kvitt magevirus. Biola og liknende produkter kan ha en gunstig effekt. Man ser også at tilskudd av sink kan ha en betydning.

Lavteknologi

Forfatterne av CDC-rapporten spekulerer i hvorfor så mange barn får intravenøs væskebehandling i den industrialiserte del av verden. Alt vi vet i dag, tilsier at den beste måten å erstatte væsketap ved omgangssyke på, er å drikke selv. De mener det kan være manglende tro på enkle løsninger blant foreldre, og også leger, som gjør at man fortsatt velger intravenøs behandling selv om man har denne kunnskapen. Man ser at mange sykehusinnleggelser kunne vært unngått dersom barna hadde fått i seg væske tidlig nok (unngått å “hvile magen.”).

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. King CK, Glass R, Bresee JS, et al. . Managing acute gastroenteritis among children: oral rehydration, maintenance, and nutritional therapy. MMWR Recomm Rep 2003; 52: 1-16.
  2. Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Jul;59(1):132-52. pmid:24739189 PubMed