Informasjon

Hiv, anbefalinger for dagliglivet

Her er noen nyttige hverdagsråd for deg som er hivpositiv eller er pårørende.

Hopp til innhold

Basert på informasjon fra Folkehelseinstituttet1

Hittil har ingen fått hiv ved vanlig sosial omgang med en hivsmittet. Hiv smitter kun ved utveksling av kroppsvæskene blod, sæd og skjedesekret, og ved amming. Det er helt trygt å dele mat, kjøkkenutstyr, vaskemaskiner, baderom og soverom med vedkommende. Klær, sengetøy, håndklær eller spisebestikk vaskes på samme måte som i vanlige husholdninger. Men bruk av barberhøvel og tannbørste kan resultere i småblødninger på huden og i tannkjøttet. Av den grunn bør ikke barberhøvel og tannbørster deles.

Unngå kontakt med blod

En hivpositiv person må ta forholdsregler for å redusere risikoen for overføring av infeksjonen til andre. Har man sår og småskader, bør de plastres. Blodtilsølt materiale (plastre, bandasjer o.l) pakkes i en plastpose og kastes i søppelet. Det samme kan gjøres med tamponger og bind brukt under menstruasjon. De som hjelper til med å fjerne blodsøl, oppkast, urin eller avføring/diaré for hivsmittede, må bruke hansker og tilsette klorin i vaskevannet.

Langtkommet hivinfeksjon og nedsatt immunforsvar fører til at hivpositive er mer utsatt for vanlige infeksjoner enn andre. Familie og venner bør derfor ha god hygiene.