Informasjon

Hva er hiv?

Hiv er et virus som ødelegger immunsystemet ditt, og som på sikt kan utvikle seg til aids. I dag finnes det gode medisiner som kan hjelpe deg til å holde deg frisk.

Hiv finnes i blodet, i menns sæd og i kvinners skjedevæske. Du kan få viruset når væsker fra infiserte personer kommer inn i kroppen din. De fleste blir smittet med hiv når de har ubeskyttet sex med noen som har viruset.

Hopp til innhold

Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt virus. De fleste som har hiv, har fått det som følge av ubeskyttet sex med en infisert person, det vil si en person som er smittet og er bærer av viruset. Hiv ødelegger immunsystemet ditt, slik at du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer. Når det dukker opp andre sykdommer på grunn av hiv-svekket immunsystem, kalles tilstanden AIDS. Dette er en forkortelse for acquired immunodeficiency syndrome (ervervet immunsvikt syndrom).

Aids
Animasjon av AIDS

Det er en stor belastning å få påvist hiv-infeksjon. Men utviklingen av gode medikamenter som hindrer formering av viruset, har ført til at sykdommen kan holdes under kontroll. Det finnes imidlertid ingen kur som helbreder hiv-infeksjon.

Hvordan overføres hiv?

Hiv finnes i blodet, i menns sæd og i kvinners skjedevæske. Du kan få viruset når væsker fra infiserte personer kommer inn i kroppen din. De fleste blir smittet med hiv når de har ubeskyttet sex med noen som har viruset. Over 90 prosent av smitten skjer via seksuell kontakt. Du kan også få viruset ved å dele nål eller sprøyte med narkomane med hiv-infeksjon. Gravide kvinner kan overføre hiv til barnet under svangerskapet, under fødselen eller ved amming. Smittsomheten er imidlertid lav, og hiv smitter aldri gjennom hel hud. Du kan altså ikke få hiv ved å kysse på kinnet, ta på huden eller dele såpe med noen som har viruset.

De fleste opplever en akutt influensalignende febersykdom ca. 2-4 uker etter smitte. Etter at denne akutte episoden er over kan man leve i mange år uten å merke noe til sykdommen. I alle disse årene kan man kun stille diagnosen ved hjelp av blodprøver.