Hva er pest?
Pest er en sykdom som skyldes smitte med bakterien Yersinia pestis. Sykdommen forekommer i tre hovedformer:
- Byllepest (bubonisk pest)
- Kommer oftest fra loppebitt. Kjennetegnes ved hurtig innsettende høy feber, utilpasshet og omtåkethet. Det oppstår ømme og forstørrede lymfeknuter på hals, i armhuler og i lysken.
- Lungepest (pneumonisk pest)
- Sprer seg fra byllepest eller som direkte dråpesmitte fra syk pasient. Hurtig innsettende høy feber, kortpustet, forvirret og urolig pasient.
- Blodforgiftning (septisk pest)
Pest er i våre dager en sjelden sykdom, og sist det var en epidemi av sykdommen i Norge var på 1600-tallet. I dag forekommer pest hovedsakelig som byllepest med sporadiske tilfeller eller mindre utbrudd i deler av Afrika, Sentral-Asia, Asia, Sør Amerika og sørvestre fjellområder i USA. Fra 2010 til 2015 ble det rapportert om 3248 tilfeller på verdensbasis, av disse døde 584.
Madagaskar er det land i verden som er mest rammet. I 2017 var det et utbrudd i store deler av Madagaskar, også i hovedstaden Antananarivo, med 2417 mistenkte tilfeller og 209 dødsfall. 76 prosent av de mistenkte tilfellene var lungepest. Det ble ikke meldt tilfeller hos reisende til Madagaskar under dette utbruddet