Informasjon

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom. Typiske symptomer er svie ved vannlating og gulgrønn utflod. Noen får feber og smerte og hevelse i store ledd.

Temaside om Korona

Hva er gonoré?

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae (gonokokkbakterien). Symptomene oppstår to til syv dager etter smitte. Typiske trekk ved gonoré er:

  • Svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrør og skjede
  • Feber, og av og til smerte og hevelse i store ledd
  • Ved analsex og munnsex kan bakterien smitte til slimhinnen i henholdsvis endetarmen og hals
  • Hos kvinner kan betennelse i urinrør og livmorhals spres til egglederne.
  • I sjeldne tilfeller kan det oppstå en byll (abscess) rundt urinrøret. Det forekommer også betennelse av bitestiklene eller betennelse av andre kjertler i området, som for eksempel prostata

Forekomsten av gonoré har lenge vært sterkt fallende. I 1975 var det 14 000 tilfeller  i Norge, og i 2007 ble det meldt 238 tilfeller. Men de siste årene har det igjen vært en betydelig økning med i alt 1658 meldte tilfeller i 2018. Økningen er størst i gruppen menn som har sex med menn, men det er også en økning blant heterofile. Av de meldte tilfellene med gonoré i 2018 var flest smittet i Norge.

En ytterligere grunn til bekymring er at andelen gonorébakterier som er motstandsdyktige (resistente) mot vanlige antibiotika øker. Det er nå i noen land også registrert flere tilfeller av gonoré som er resistent mot alle antibiotika, og som med andre ord ikke kan helbredes med medisiner. 

Neste side