Informasjon

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom. Typiske symptomer er svie ved vannlating og gulgrønn utflod. Noen får feber og smerte og hevelse i store ledd.

Hva er gonoré?

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae (gonokokkbakterien). Symptomene oppstår to til syv dager etter smitte. Typiske trekk ved gonoré er:

  • Svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrør og skjede
  • Feber, og av og til smerte og hevelse i store ledd
  • Ved analsex og munnsex kan bakterien smitte til slimhinnen i henholdsvis endetarmen og hals
  • Hos kvinner kan betennelse i urinrør og livmorhals spres til egglederne.
  • I sjeldne tilfeller kan det oppstå en byll (abscess) rundt urinrøret. Det forekommer også betennelse av bitestiklene eller betennelse av andre kjertler i området, som for eksempel prostata

Forekomsten av gonoré har lenge vært sterkt fallende. I 1975 var det 14 000 tilfeller  i Norge, og i 2007 ble det meldt 238 tilfeller. Men de siste årene har det igjen vært en betydelig økning med i alt 1658 meldte tilfeller i 2018. Økningen er størst i gruppen menn som har sex med menn, men det er også en økning blant heterofile. Av de meldte tilfellene med gonoré i 2018 var flest smittet i Norge.

En ytterligere grunn til bekymring er at andelen gonorébakterier som er motstandsdyktige (resistente) mot vanlige antibiotika øker. Det er nå i noen land også registrert flere tilfeller av gonoré som er resistent mot alle antibiotika, og som med andre ord ikke kan helbredes med medisiner. 

Neste side