Nyhetsartikkel

HPV-test oppdager mer kreft

En ny studie viser at ved å ta en HPV-test i kombinasjon med vanlig celleprøve fra livmorhalsen (kreftprøve), vil man fange opp flere krefttilfeller enn kun celleprøve. - Dette er ikke uventet, sier norsk forsker.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Flere studier har vist at HPV (humant papillomavirus)-tester fanger opp flere kvinner med celleforandringer, men dette er første studie som viser at HPV-testing også kan forebygge mer kreft enn celleprøver, sier Sveinung Sørbye (bildet).

Han er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

I Norge er livmorhalskreft den tredje vanligste formen for kreft hos kvinner mellom 30 og 54 år. Denne kreftformen vil ikke utvikles uten en HPV-infeksjon (humant papillomavirus). Det er flere enn 100 typer HPV, og 15 av disse regnes som høyrisikovirus med tanke på eventuell utvikling av livmorhalskreft. Omtrent 70 prosent av alle kvinner blir smittet av HPV i løpet av livet.

Les også: Dette er HPV-infeksjon

Mange typer HPV

I en ny, italiensk studie fant forskerne ut at en HPV-test forhindret flere tilfeller av livmorhalskreft enn konvensjonelle celleprøver.

Resultatene fra studien ble publisert online 19. januar i The Lancet Oncology.

Nesten 95 000 kvinner i alderen 25 til 60 år deltok i studien. Resultatene viste at de som også ble testet for HPV, utviklet færre krefttilfeller enn de som kun tok en celleprøve. Studien fulgte kvinnene over en periode på tre og et halvt år.

Ifølge forskerne, tyder dataene på at man ved HPV-testing ikke vil være nødt til å foreta testene like ofte som ved celleprøver. Kanskje vil det holde å ta en test hvert femte år i stedet for hvert tredje år som anbefales ved celleprøver.

Les også: Livmorhalskreft

Neste side